Slovenija

Otroci so jedli pristen slovenski zajtrk

S.R.
20. 11. 2012, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Organizacija za prehrano in kmetijstvo pri Organizaciji združenih narodov (OZN) je 16. oktober izbrala za svetovni dan hrane v spomin na 16. oktober 1945, ko je bila v OZN ustanovljena Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo.

Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da po svetu živi veliko ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane.

Vlada Republike Slovenije je zato razglasila dan slovenske hrane, ki je obeležen vsak tretji petek v novembru, letos je bilo to 16. novembra. Z razglasitvijo dneva slovenske hrane smo domači hrani dali pomemben pečat, spodbujali bomo ozaveščanje javnosti o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter uživanju le-te. Ta dan je potekal tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer so naši otroci v vrtcih in osnovnih šolah za zajtrk zajtrkovali kruh, mleko, maslo, med in jabolka – vse domačega izvora. Ob tem so vzgojitelji in učitelji otrokom prenašali vsebine s področja kmetijstva, okolja, zdravega prehranjevanja in gibanja, čebelarstva, pomena lokalne pridelave in predelave itd. V aktivnosti so se prav tako lahko vključijo vsi lokalni deležniki in svojo dejavnost, izkušnje predstavijo otrokom ter navezujejo stike.

Dan slovenske hrane - Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti. S tem se v osnovnih šolah in vrtcih že izvajajo aktivnosti v povezavi s poudarjanjem pomena slovenske hrane.

Projektu "Slovenski zajtrk" se je že drugo leto zapored pridružil Mercator, saj premore kapacitete za tako velik logistični podvig. Za dan slovenske hrane je namreč potrebno dostaviti hrano v vse slovenske šole in vrstce in to že zelo zgodaj zjutraj. Tako je slovensko podjetje omogočilo, da so otroci zaužili pristne slovenske dobrote. Mercator je samoiniciativno dostavil hrano tudi v pediatrično bolnišnico v Ljubljano in Kliniko za pediatrijo v Mariboru. Na ta način želijo spodbuditi tudi druge, da bi "Dan slovenske hrane" postal del kulture prehranjevanja vseh nas. Skupno je tako Mercator v obe kliniki pripeljal slovenski zajtrk za več kot 200 otrok, ob tem pa jim je še daroval Lumpi didaktične igrače, ki bodo otrokom krajšale trenutke do odhoda domov.