Slovenija

Sindikat KNG se ne namerava več pogajati o zakonu za sanacijo bančnega sistema

STA
17. 11. 2012, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) se ne namerava več pogajati o umiku referendumske pobude za referendum o zakonu za sanacijo bančnega sistema.

Kot je povedala sekretarka omenjenega sindikata Sonja Kos, v sindikatu namreč zahtevajo, da se pripravi povsem nov zakon za sanacijo bančnega sistema. Po navedbah Kosove zdajšnjega zakona ni mogoče preurediti tako, da bi bil zanje sprejemljiv, zato zahtevajo, da se v sodelovanju z vsemi deležniki pripravi povsem nov zakon.

Sindikat bo v ponedeljek začel zbirati podpise za referendum o omenjenem zakonu. Zbrati mora 40.000 podpisov, ki so potrebni, da DZ razpiše referendum o zakonu. A zbiranje podpisov lahko prepreči tudi razsodba ustavnega sodišča, s katero referenduma ne bi dovolilo.

Koalicija je namreč v petek napovedala, da bo v DZ poslala predlog, naj DZ pobudo za referendum pošlje v presojo ustavnemu sodišču. To že odloča tudi o zahtevi DZ za oceno ustavnosti zahteve za referendum o državnem holdingu, ki jo je v DZ vložilo 30 poslancev, večinoma iz Pozitivne Slovenije.