Slovenija

Ne pozabite na zimske gume

STA / S.R.
14. 11. 2012, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Od četrtka naprej bodo morala imeti vozila zimsko opremo. Zimska sezona, ki se vsako leto začenja 15. novembra, bo trajala do 15. marca.

V tem času bo vzpostavljena tudi zimska služba, ki pa deluje tudi zunaj omenjenega obdobja, če je zaradi zimskih pojavov ogrožen normalen potek prometa. Letos je že bila na cestah. Zaradi snega zadnji oktobrski konec tedna so samo delavci Darsa porabili okoli 1200 ton posipnih materialov in nekaj tisoč litrov kloridov.

Zakonska ureditev sicer predvideva, da zimska sezona traja od 15. novembra do 15. marca, a morajo vozniki predpisano zimsko opremo uporabljati tudi zunaj tega obdobja, če so na cesti zimske razmere, torej ko se sneg oprijema vozišča ali pa je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo.

Voznika, ki za to ne bo poskrbel, bodo policisti kaznovali z globo v višini 120 evrov, če pa bo zaradi tega oviral promet, mu bodo naložili 500 evrov kazni. Pravno osebo ali samostojnega podjetnika bo kršitev stala še več, in sicer najmanj 1200 evrov, oziroma najmanj 5000 evrov, če je zaradi pomanjkljive opreme oviran promet.

V zimsko opremo vozil spadajo zimske pnevmatike na vseh štirih kolesih, voznik pa lahko uporablja tudi poletne pnevmatike, vendar le, če ima v avtomobilu shranjene ustrezne snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke. Pomembno je tudi, da imajo zimske pnevmatike (označene so z M+S, M.S ali M&S), najmanj tri milimetre profila.

Vozniki naj pred vožnjo preverijo in očistijo svoja vozila

Vozniki morajo v zimskih razmerah med drugim poskrbeti za ustrezno opremo vozil, preveriti stanje in prevoznost cest, upoštevati navodila služb, ki skrbijo za ceste in prometno signalizacijo, zmanjšati hitrost in jo prilagoditi razmeram, povečati varnostno razdaljo, pazljivo zavirati, se izogibati sunkovitemu spreminjanju smeri vožnje, voziti enakomerno ter pričakovati večje število vzdrževalnih vozil in zmanjšano potovalno hitrost.

Pred vožnjo pa naj vozniki poskrbijo, da na vozilih ni snega, ledu, ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila. Očiščena morajo biti stekla in vzvratna ogledala. V primeru, da se vozilo brez predpisane opreme ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik takoj odstraniti.

Sicer pa v vozilo, pripravljeno na zimsko vožnjo, spadata tudi metlica in strgalo za čiščenje stekel. Preveriti je treba tudi brisalce, ali so morda natrgani oziroma poškodovani, ter ali je v posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila.

Zimska oprema na vozilih je od lani obvezna tudi na območju italijanskega avtocestnega križa, ki ga upravljajo Autovie Venete oziroma na območju dežel Furlanija-Julijska krajina in Veneto. Na tem območju med drugim vodijo (avto)ceste od Trsta do Benetk, cesta Palmanova-Videm in cesta Vileš-Gorica. Obvezna zimska oprema velja ob 15. novembra letos pa do 15. aprila prihodnje leto, piše na spletni strani družbe Autovie Venete.

Dars pripravljen na zimo

Na Darsu so pred dnevi zagotovili, da so pripravljeni na zimo. V zimsko službo oziroma zimsko vzdrževanje avtocestnega sistema bo to zimo vključenih približno 460 delavcev Darsa. Ti bodo v letošnji zimi vzdrževali nekaj več kot 606 kilometrov avtocest in hitrih cest, 144 kilometrov priključkov nanje, 21 kilometrov razcepov in 50 kilometrov servisnih poti, so sporočili iz Darsa.

Za prevoznost avtocest in hitrih cest bodo letos skrbeli z 260 vozili. Dars ima pogodbeno zagotovljenih nekaj več kot 80.000 ton posipnih materialov in približno štiri milijone litrov kloridov.