Slovenija

Z ogljikovim monoksidom se je zastrupila tričlanska družina

STA / S.R.
14. 11. 2012, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ponoči se je v stanovanjski hiši v Radečah z ogljikovim monoksidom zastrupila tričlanska družina.

Vsi trije so poškodovani, nihče pa ni v smrtni nevarnosti, so sporočili s Policijske uprave (PU) Celje. Policisti pozivajo vse, ki za ogrevanje uporabljajo plinske peči, naj poskrbijo za redno servisiranje in prezračujejo prostore.

Lastnik stanovanjske hiše je sinoči s pomočjo agregata, nameščenega v garaži, ki deluje na bencin, vklopil črpalko za centralno peč. Ko ga je sredi noči izklopil, je bila v stanovanju že močno povečana koncentracija ogljikovega monoksida, zaradi česar so se zastrupili lastnik, žena in hčerka, so zapisali na PU Celje.

Letos in v preteklih letih so policisti v času kurilne sezone sicer že večkrat obravnavali primere zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Občane, ki za ogrevanje uporabljajo plinske peči, opozarjajo, da poskrbijo za redno servisiranje, hkrati pa pozivajo k večkratnemu prezračevanju prostorov. V preteklih letih so celjski policisti največ zastrupitev obravnavali v kopalniških prostorih.

Na policiji predlagajo tudi, da občani v stanovanjske prostore namestijo javljalnike, ki zaznajo povečane koncentracije ogljikovega monoksida, saj ti z zvočnimi signali ali z zaustavitvijo sistema, preprečujejo zastrupitve.