Slovenija

Kangler zavrača pozive k odstopu

STA / S.R.
13. 11. 2012, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborski župan Franc Kangler je danes zavrnil pozive k odstopu, ki jih je bilo slišati na ponedeljkovem protestu pred mestno hišo.

Prepričan, da je bil protest politično motiviran, je pozval računsko sodišče in protikorupcijsko komisijo, da čim prej preučita pogodbo za cestne radarje, da bi bil tako čim prej ovržen sum o njihovi spornosti.

"Pozval sem jih, da čim prej pridejo v Maribor ali pa jim mi dostavimo vse pogodbe in potrebno gradivo," je v današnji izjavi za medije povedal Kangler. "Da zadevo čim prej pregledajo in sprejmejo odločitev, da bomo lahko na ta način ovrgli vsakršno razmišljanje mariborske opozicije, torej SD, ki so v svojih nastopih govorili, da so pogodbe nezakonite in podobne stvari," je dodal.

Nad ponedeljkovim protestom, ki se ga je udeležilo več sto ljudi, je presenečen in ga obžaluje. Meni pa tudi, da je bil protest politično motiviran, saj so "mestni svetniki SD aktivno sodelovali na tem protestu".

Kot je dejal, je od meščanov dobil tudi veliko izrazov podpore. Za skupino na družabnem omrežju Facebook, ki je sklicala protest, pa je dejal, da ne odraža splošnega mnenja v mestu, saj med njenimi člani niso le Mariborčani. "Tisti, ki to organizirajo, bodo morali prevzeti odgovornost. Sam pa pozivam k strpnosti in dialogu," je dejal.

O odstopu ne razmišlja. "Tudi predsednik vlade ne odstopi takoj, ko nekdo protestira." Tudi ogroženega se ne počuti. "To ni prvi protest, s katerim sem soočen." Dodal je, da je bil izvoljen za štiriletni mandat, zato ga namerava izpeljati do konca.

V njegovi stranki Županova lista in SLS so že predtem obsodili vandalizem na ponedeljkovem protestu. "Razumemo nezadovoljstvo javnosti zaradi radarjev, razumemo kritike ljudi, ki so jasno izrečene in argumentirane, vendar pa obsojamo tovrstna dejanja vandalizma," je v izjavi za javnost zapisal predsednik mestnega odbora SLS Srečko Zorko. Ob tem je izpostavil "nerazumljivo pasivnost policije" in "spodbujanje protestnega vandalizma s strani kritične opozicije".

Več sto protestnikov se je v ponedeljek zbralo pred sedežem Mestne občine Maribor in zahtevalo odstop župana Kanglerja. Protestniki so s plakati "Gotof je" skandirali pred mestno hišo, v vhod metali jajca in kamenje ter na stopnišču prižgali nekaj sveč. Zagorelo je tudi nekaj bakel in slik s podobo Kanglerja. Protestniki so se tudi sprehodili po Mariboru in zažgali radar na Krekovi ulici.

Poškodovanih po podatkih policije ni bilo. Le moškemu, ki je pred vhodom v občinsko stavbo zažgal plakat, so policisti izdali plačilni nalog.