Slovenija

Obetajo se nove poplave

STA / S.R.
10. 11. 2012, 12.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Agencija RS za okolje opozarja, da se bodo pretoki rek v prihodnjih dneh povečali in nekatere reke utegnejo vnovič prestopiti bregove.

Najprej se bodo v nedeljo popoldan in v noči na ponedeljek močneje povečali pretoki rek v Posočju. Drava se že razliva - predvsem na mestih, kjer so njena struga in kanali poškodovani.

Danes zjutraj ob 7.30 je pretok Drave pod gradom Borl znašal 1167 kubičnih metrov na sekundo in je naraščal, vendar se bo v naslednjih urah zmanjšal pod 1000 kubičnih metrov na sekundo, napovedujejo na agenciji. Preko današnjega dne se bo pretok Drave na območju meje z Avstrijo po napovedi avstrijskega upravljavca hidroelektrarn na reki Dravi predvidoma ohranjal na okoli 800 kubičnih metrov na sekundo.

Povečan pretok Drave vremenoslovci pričakujejo v nedeljo in ponedeljek, in sicer zaradi padavin na Koroškem in avstrijskem Koroškem, ki bodo vplivale na obseg poplavljenih površin ob tej reki.

Predvidoma v nedeljo popoldan in v noči na ponedeljek se bodo najprej močneje povečali pretoki rek v Posočju. Najbolj bodo narasle reke: Soča vzdolž celotnega toka s pritoki, reke v Goriških Brdih in Vipava s pritoki. Predvidoma bodo močno narasle tudi reke v zgornjesavski dolini, kjer lahko reke in manjši vodotoki poplavijo, zlasti Sava Dolinka s pritoki in reke na območju Bohinja.

Narasle bodo tudi reke v slovenski Istri, reka Reka in Kolpa, reke na območju Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega pogorja. Na teh območjih so možna razlivanja.

V ponedeljek zjutraj in čez dan lahko ob močnejših nalivih poplavijo tudi reke in manjši vodotoki v osrednji in severni Sloveniji.

V ponedeljek se bodo predvidoma povečevale že poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa ter Ljubljanskega barja. Predvidoma bodo pričele naraščati tudi reka Ljubljanica in Krka.

V nedeljo in ponedeljek zjutraj bo v času od 6. do 8. ure povišano plimovanje morja, ki bo v manjši meri poplavilo nižje ležeče dele obale.