Slovenija

Na Gorenjskem težave z meteorno vodo in vetrom

STA / S.R.
5. 11. 2012, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi močnega deževja in vetra imajo gasilci na Gorenjskem od zgodnjih jutranjih ur veliko dela z meteornimi vodami in podrtim drevjem.

Na območju občine Gorenja vas - Poljane je še 150 odjemalcev brez električne energije. Zaprta je regionalna cesta Bled - Bohinj, zaradi visokega nivoja vode pa ne vozijo vlaki med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom.

Meteorna voda je okrog 2. ure zjutraj zalila stanovanjsko hišo Pod rebrom v Bohinjski Bistrici, kjer so gasilci s protipoplavnimi vrečami preprečili dotok vode v bivalne prostore hiše. Okrog 5. ure je na Zgornjem Jezerskem voda pričela zalivati stanovanjsko hišo. Podobno je tudi v Kranju, v občini Preddvor in na Bledu. Na regijskem centru za obveščanje so za STA povedali, da imajo veliko težav z meteorno vodo in s podrtimi drevesi na območju celotne Gorenjske.

Voda težave povzroča tudi v prometu. Zaradi poplavljenega cestišča je zaprta regionalna cesta od Bleda do Bohinja skozi Sotesko, obvoz pa je preko Pokljuke. Popolnoma so zaprte tudi regionalna cesta Jereka - Jezero v Stari Fužini in na Ribčevem Lazu, regionalna cesta Kranj Preddvor pri Tupaličah in lokalna cesta Breg ob Kokri. Zaradi visokega nivoja vode v bohinjskem predoru vlaki med postajama Bohinjska Bistrica in Podbrdo do nadaljnjega ne bodo vozili, promet pa bo ponovno vzpostavljen takoj, ko bo to mogoče, so sporočili iz Slovenskih železnic.

Na območju Sovodnja, Rovt, Hotavelj in Žirovskega Vrha v občini Gorenja vas - Poljane je zaradi močnega vetra okrog 4. ure prišlo do izpada 130 transformatorskih postaj. Tako je brez elektrike ostalo 4500 odjemalcev, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Na Elektru Ljubljana, kjer so se takoj lotili odpravljanja težav, pa so za STA pojasnili, da je izpadlo šest transformatorskih postaj in da je brez električne energije še okrog 150 odjemalcev. Napako, ki je nastala zaradi podrtega drevesa na daljnovodu Sovodenj, so locirali in jo odpravljajo.