Slovenija

Zaradi obilnih padavin poplavljajo predvsem severnoprimorske reke

STA / S.R.
5. 11. 2012, 07.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ponoči so se padavine okrepile in razširile na vso državo. Agencija za okolje (Arso) je zato za celotno Posočje, širše goriško območje in območje Vipavske doline ter porečje reke Reke razglasila rdeči alarm.

Po napovedih vremenoslovcev bodo v večjem obsegu poplavljale reke Vipava, Soča, Reka, Kolpa ter reke v Goriških Brdih in v slovenski Istri.

Najbolj intenzivno je deževalo v drugi polovici noči, intenzivno deževje pa lahko pričakujemo še zjutraj in dopoldne. Po podatkih Arsa lahko danes poplavijo tudi druge reke na Gorenjskem, na območju osrednje Slovenije in Podravja. Tako lahko poplavijo Sava Bohinjka, Sava, Sora s pritoki, Gradaščica in Kamniška Bistrica s pritoki. Bregove pa lahko prestopijo tudi Savinja s pritoki, Meža, Mislinja, Dravinja in reke v Posotelju.

Proti večeru bo narasla tudi reka Mura s svojimi pritoki, v večjem obsegu pa lahko v torek in sredo poplavita Ljubljanica in Krka s pritoki.

Ponoči in v dopoldanskih urah bo gladina morja na mareografski postaji Koper predvidoma presegla vrednost 330 centimetrov, zato na Arsu svarijo, da lahko morje v večjem obsegu poplavi nižje dele obale. Kombinacija povišanega plimovanja in močnega valovanja pa lahko poveča obseg običajno poplavljenih območij in rušilno moč valov na izpostavljenih območjih, še opozarjajo.

Padavine bodo sicer ponehale v noči na torek, v torek čez dan se bodo še vedno pojavljale krajevne plohe ali nevihte.