Slovenija

Agencija za okolje za območja severne Primorske razglasila rdeči alarm

STA / S.R.
4. 11. 2012, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi pričakovanih obilnih padavin razglasila najvišjo stopnjo ogroženosti - rdeči alarm - za celotno Posočje, širše območje Vipavske doline in porečje reke Reke.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil hidrolog Janez Polajnar, je pričakovati naglo naraščanje gladin rek in potokov.

Po napovedih Arsa se bodo padavine popoldne okrepile v zahodni Sloveniji in nato razširile nad osrednji del države. Kot je povedal Polajnar, so bila območja, za katera je bil razglašen rdeči alarm, prizadeta zaradi padavin že minuli teden, zaradi velike namočenosti in povečane vodnatosti rek pa so zdaj še bolj ogrožena. Pričakuje se hiter porast rek, njihovih pritokov in tudi hiter odtok hudournikov.

Do ponedeljka opoldne, ko je pričakovati glavnino padavin, lahko predvsem v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije pade od 150 do 200 litrov dežja na kvadratni meter, ob dolgotrajnejših nalivih pa lahko lokalno tudi več, je na novinarski konferenci povedal meteorolog Aleš Poredoš. Reke bodo naraščale tudi drugod po Sloveniji.