Slovenija

Danes je dan spomina na mrtve

STA / S.R.
1. 11. 2012, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ob 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, se bomo ob grobovih spomnili umrlih svojcev in znancev, najvišji državni predstavniki pa bodo na različna spominska obeležja položili vence.

Po vseh slovenskih župnijah Katoliške cerkve, ki na 1. november obhaja dan vseh svetih, pa bodo potekale tudi maše za rajne.

Osrednji državni dogodek bo dopoldne na ljubljanskih Žalah, ko bo predsednik republike Danilo Türk v spremstvu delegacije, ki jo bodo sestavljali predsednik DZ Gregor Virant, predsednik DS Blaž Kavčič, podpredsednica vlade Ljudmila Novak, načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger, položil venec pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo. Zatem bo položil vence še k spomeniku padlim v boju proti okupatorju 1941-1945, k Lipi sprave in h kostnici žrtev 1. svetovne vojne.

Ob 11. 30 bosta Türk in Virant položila vence na Urhu pri Ljubljani, nato pa še ločeno - Türk pri spomeniku žrtvam na Dobravi, Virant pa pred Breznom pod Krenom v Kočevskem Rogu.

Poslanec PS Stanko Stepišnik in poslanka SDS Mateja Pučnik bosta venca položila na Frankolovem, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak pa bo venec položila h grobu nekdanjega predsednika vlade Andreja Bajuka na Žalah.

Dan spomina na mrtve bodo z mašami in molitvami obeležili tudi v Katoliški cerkvi. Maše bodo po vseh slovenskih župnijah, popoldne pa bodo tudi molitve za verne rajne v cerkvah in na pokopališčih.

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres bo ob 14.15 pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah vodil molitev, ob 15. uri pa bo v tamkajšnji cerkvi Vseh svetih daroval mašo. Po maši bo ob duhovniških grobovih opravil molitve za rajne. Mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek pa bo ob 10.00 daroval mašo v cerkvi na pokopališču na Pobrežju v Mariboru, maše pa bodo potekale tudi po ostalih škofijah.

Kot običajno bodo danes med bolj obremenjenimi kraji ljubljanske Žale, za katere bo še danes do 23. ure veljala posebna prometna ureditev. Tomačevska cesta bo na odseku od Koželjeve ulice do parkirišča nove Žale v smeri Tomačevega urejena enosmerno. Enosmerna ureditev bo veljala tudi za povezovalno dovozno pot na delu Tomačevske ceste v smeri Jarške ceste.

Tudi linije mestnega potniškega prometa bodo še danes obratovale po prilagojenem voznem redu. Linije 8, 18 in 24 v tem času ne bodo vozile. Linije 2, 7, 19, 19I, 19B in 22 bodo obratovale po prirejenem voznem redu, linije 1B, 3, 3G in 27K pa bodo obratovale po nedeljskem voznem redu.

V času praznikov policija okoli pokopališč, na cestah, ki povezujejo večja središča, ter na mejnih prehodih pričakuje povečan promet. Ob tem vse opozarja, naj ne pozabijo na lastno varnost in varnost svojega premoženja.