Slovenija

V Vižmarjih trčila potniška vlaka

STA / S.R.
29. 10. 2012, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na železniški postaji v Vižmarjih sta davi trčila potniška vlaka.

Po navedbah Policijske uprave Ljubljana je bil mednarodni potniški vlak, ki je pripeljal iz smeri Ljubljane proti Kranju, usmerjen na tir, na katerem je že stal potniški vlak, s katerim sta nato trčila. V nesreči je bilo lažje poškodovanih 18 oseb.

Kot so pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kjer so sprejeli devet ponesrečenih, je šlo pri vseh za lažje poškodbe, predvsem odrgnine in udarnine. Šest so jih že odpustili iz bolnišnice, tri pa še obravnavajo.

Ljubljanska policijska uprava je bila o nesreči na železniški postaji v Vižmarjih obveščena ob 7.45. Na kraju so posredovale reševalne službe in policisti. Policisti na kraju še opravljajo ogled kraja in zbirajo obvestila.

Kot je povedal Marko Tancar s Slovenskih železnic (SŽ), za zdaj še ni mogoče reči, kaj je bil vzrok za trčenje. To bo pokazala šele preiskava. Pregledati morajo namreč vso infrastrukturo, zaslišati vpletene in podobno, je dejal Tancar in dodal, da to lahko traja kar nekaj časa.

V okviru SŽ so tako že začeli s preiskavo, svoje bodo morali opraviti tudi policija in prometni inšpektorat. Zaenkrat pa je po njegovih besedah znano, da je mednarodni potniški vlak, ki je pripeljal iz smeri Ljubljane, trčil v okvarjeni potniški vlak, ki je stal na postaji, potniki pa naj bi z njega že pred tem prestopili.

Trenutno je zaradi nesreče železniški promet oviran. Železniška proga na relaciji Ljubljana - Medvode je zaprta za ves lokalni promet, za potnike so organizirani nadomestni avtobusni prevoz. Mednarodni vlaki pa sicer vozijo po veljavnem voznem redu, vendar z zamudami, je še pojasnil Tancar.

Zadnje podobno trčenje vlakov v Sloveniji se je zgodilo 26. avgusta lani, ko sta v neposredni bližini jeseniške železniške postaje trčila tovorni in potniški vlak. Pri trčenju se je iztiril del potniškega vlaka, lokomotivi in vagon tovornega vlaka, v nesreči pa se je poškodovalo 34 ljudi, devet med njimi huje. V nesreči je nastalo tudi za 1,58 milijona evrov materialne škode.

Nesreča se je zgodila, ko je potniški vlak iz smeri Jesenic speljal s postaje v smeri proti Novi Gorici, v tistem trenutku pa je na postajo iz ljubljanske smeri pripeljal tovorni vlak. Nesrečo je povzročil strojevodja potniškega vlaka, ki je s postaje speljal brez dovoljenja, je v dvomesečni preiskavi ugotovila komisija Slovenskih železnic.