Slovenija

Carina opozarja na status plovil po hrvaškem vstopu v EU

STA
15. 10. 2012, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Osebe iz EU, ki za svoja plovila nimajo urejenega carinskega statusa in imajo plovilo na Hrvaškem v postopku začasnega uvoza, bodo morale z vstopom Hrvaške v EU, predvidoma julija 2013, za ta plovila urediti carinski status.

Kot so danes sporočili iz carinske uprave, lahko lastnik carinski status plovila uredi z vložitvijo carinske deklaracije in sprostitvijo plovila v prost promet v EU. Državljan Slovenije oz. EU ne sme uporabljati registriranega plovila, ki nima urejenega carinskega statusa, v teritorialnih vodah EU.

Status lahko pridobi z vložitvijo carinske deklaracije in sprostitvijo plovila v prost promet ter plačilom dajatev (carina in/ali davek na dodano vrednost). Carina sporoča, da morajo lastniki plovilo pripeljati v Slovenijo (po morju ali po cesti), ga predložiti carini in zanj vložiti carinsko deklaracijo za sprostitev v prost promet.

Če plovilo pripluje po morju, ga lastnik prijavi carinskemu organu v Kopru. Uvoznik oz. njegov carinski zastopnik vloži za plovilo uvozno deklaracijo in priloži ustrezne dokumente. Če lastnik pripelje plovilo po cesti, ga lahko uvozno ocarini na mejnem prehodu, ki je pristojen za carinjenje blaga (mejni prehodi Jelšane, Dragonja, Obrežje in Gruškovje). Za pomoč pri vložitvi carinske deklaracije in izvedbi uvoznega carinskega postopka se lahko lastnik plovila oz. upravičenec obrne na špedicijo na mejnem prehodu, dodajajo na carini.

Lastnik lahko plovilo z urejenim carinskim statusom piše v slovenski register plovil. S tem bo lahko plovilo lažje uporabljal na Hrvaškem ali drugod v EU, saj ne bo zavezano vsakokratnemu preverjanju carinskih dokumentov in dokazovanju carinskega statusa, ker je slovenska registracija plovila zanesljiv pokazatelj, da ima plovilo urejen carinski status, so še zapisali.