Slovenija

Novo Gorico in Gorico bodo povezali z električnimi kolesi

STA/K.Š.
14. 10. 2012, 15.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Medtem ko je izposoja električnih koles v Gorici začela delovati že maja letos, bodo v kratkem tudi v Novi Gorici uredili postajo za izposojo električnih koles.

Tako naj bi tudi s kolesi povezali obe mesti, ki sta že povezani z mestnim prometom in skupnimi mestnimi prometnicami.

Sistem izposoje koles (bike sharing) je dostopen vsakomur. Po uporabi namreč lahko uporabnik vrne kolo na katero koli postajo, ki deluje znotraj izposojevalne mreže. Kolo, ki si ga bo uporabnik sposodil v Gorici, bo lahko vrnil tudi na izposojevalno postajo v Novi Gorici in obratno. Za prevoz med Novo Gorico in Gorico so domačini poleg mestnega potniškega prometa že doslej velikokrat uporabljali kolesa, obiskovalci mest pa doslej te možnosti niso imeli.

Sistem izposoje koles bo enak goriškemu - prve pol ure bo ta brezplačna, nato pa plačljiva. Tako naj bi spodbudili predvsem uporabo koles na kratke razdalje in ne za ves dan. Kartice za izposojo koles bodo na voljo v Ticu, nanje pa bo treba položiti dobropis.

V Gorici deluje pet izposojevalnih postaj, nameščenih na različnih lokacijah po mestu, skupno pa je za izposojo namenjenih 35 koles. Novogoriška postaja bo pred Eda centrom, zaenkrat bo to edina, tu pa bodo uporabnikom na voljo najmanj štiri kolesa.

V Gorici si je sicer kolo mogoče izposoditi tudi z deželno elektronsko zdravstveno izkaznico, s tem pa je Gorica prva občina v deželi, ki je ta dokument uporabila še v drug namen. V Gorici so za projekt namenili 172.000 evrov, od tega je italijansko ministrstvo za okolje dodalo 140.000 evrov, na občini pa so primaknili preostali znesek. Točna vrednost projekta v Novi Gorici bo znana po vzpostavitvi izposoje.

Novogoriška občinska uprava je že aprila napovedala, da se bo vključila v skupen goriški projekt najema koles. Vendar je bilo potrebno rešiti veliko podrobnosti v zvezi z izpeljavo projekta na novogoriški strani, zato projekt na slovenski strani ni uspel zaživeti hkrati z goriškim.