Slovenija

Milan Zver bo danes vložil kandidaturo

STA/K.Š.
10. 10. 2012, 08.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik republike in za zdaj edini uradni predsedniški kandidat Danilo Türk bo danes dobil prvega uradnega protikandidata.

Kandidaturo s podpisi podpore 30 poslank in poslancev bo namreč danes na Državni volilni komisiji vložil Milan Zver. Čas za vložitev kandidatur se izteče 17. oktobra.

Kandidaturo naj bi v kratkem vložil tudi Borut Pahor. Sicer pa so kandidaturo napovedali še Monika Malešič, Fani Eršte, Ladislav Troha, Artur Štern, Milan Robič, Miran Šic, Martina Valenčič, Veronika Juvan, Dušan Egidij Kubota in Miro Žitko.

Od volitev predsednika republike nas loči še dober mesec dni. Čeprav napovedani kandidati že intenzivno nagovarjajo volivce, pa bo uradna volilna kampanja stekla v petek. Trajala bo vse do 9. novembra, ko bo nastopil volilni molk.

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volivci. Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje najmanj deset njihovih podpisov, če na volitvah nastopi s podporo volivcev, pa najmanj 5000 podpisov volilnih upravičencev.

Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo politične stranke, mora biti predlog kandidature podprt s podpisi najmanj treh poslancev državnega zbora ali z najmanj 3000 podpisi volilnih upravičencev.

Državna volilna komisija nato preizkusi zakonitost vloženih kandidatur, s čimer bodo predsedniški kandidati postali tudi uradni kandidati. Ti lahko svoje soglasje še vedno umaknejo, in sicer najpozneje do 22. oktobra. Volilna komisija bo nato določila seznam kandidatur za predsednika republike z imeni kandidatov in imeni predlagateljev, seznam kandidatur pa objavila najpozneje 26. oktobra.