Slovenija

Kardinal Franc Rode ni oče Petra Stelzerja

STA
2. 10. 2012, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kardinal Franc Rode ni oče Petra Stelzerja. To je pokazal rezultat DNK-preiskave, ki sta jo Rode in Stelzer opravila v nemškem inštitutu.

Konec avgusta je Delo poročalo, da naj bi imel Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo S., ki je leto pozneje v Nemčiji rodila otroka Petra S. Ta je za medije izrekel željo, da Rode opravi test očetovstva. Kardinal Rode je še isti dan odločno zanikal, da bi prelomil celibat, in izrazil pripravljenost na test očetovstva.

Romana Dobnikar Šeruga: Delo ni nikoli trdilo, da je Rode oče Petra S.

Delo ni nikoli trdilo, da je kardinal Franc Rode oče Petra S., je po objavi rezultatov DNK-preiskave poudarila odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga. Kot pravi, je bilo vse, kar so zapisali, utemeljeno. Po njenih besedah so predstavili navedbe obeh strani in tudi "izrecno zapisali", da pravi odgovor lahko da zgolj DNK-preiskava.

Rezultati DNK-preiskave, ki sta jo Rode in Peter Stelzer opravila v nemškem inštitutu, so namreč pokazali, da Rode ni oče Petra Stelzerja.

Rezultate preiskave po navedbah Dobnikar Šerugove v Delu sprejemajo kot dejstvo in kot znanstveni dokaz. "S tem se je razpletla zgodba, ki smo jo raziskovali dolgo in temeljito in kot prvi medij objavili 28. avgusta," je zapisala, ob tem pa poudarila, da so predočili vsa dejstva za in proti.

"Poročali smo o Petru S., ki je na podlagi zbranih informacij utemeljeno sklepal, da bi bil njegov biološki oče lahko Franc Rode," je povedala. Po njenih besedah so v časniku "pravočasno in večkrat" zaprosili kardinala za odgovore na njihova vprašanja. "Tako bi imel že pred objavo prvega članka možnost, da Petrovo domnevo potrdi ali zanika," je pojasnila Dobnikar Šeruga.

Izpostavila je, da so novinarji Dela upoštevali tako profesionalne standarde njihovega poklica kot etični kodeks. V uredništvu pa so "po temeljitem premisleku in posvetovanjih s strokovnjaki presodili, da je poročanje o domnevnem kardinalovem očetovstvu v javnem interesu in da je ta javni interes tudi nad osebnostnimi pravicami kardinala", je še dejala.

Konec avgusta je namreč Delo poročalo, da naj bi imel Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo S., ki je leto pozneje v Nemčiji rodila otroka Petra S. Ta je za medije izrekel željo, da Rode opravi test očetovstva. Kardinal Rode je še isti dan odločno zanikal, da bi prelomil celibat, in izrazil pripravljenost na test očetovstva.