Slovenija

Protestiralo je 50.000 ljudi

STA
30. 9. 2012, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Več deset tisoč levičarskih protestnikov je danes zavzelo ulice Pariza, da bi izrazili nezadovoljstvo nad fiskalnim paktom EU, ki evropske vlade sili k strogemu uravnavanju proračuna.

"Danes je dan, ko bomo Francozi sprožili gibanje proti politiki varčevanja," je na shodu dejal nekdanji predsedniški kandidat Jean-Luc Melenchon, ki je zanikal, da je protest namenjen kritiki Hollanda. "To je levičarski protest pod levičarsko vlado," je pripomnil.

Po navedbah organizatorjev se je shoda udeležilo 50.000 ljudi.

Francoski premier Jean-Marc Ayrault naj bi v torek v parlamentu odprl po vsej verjetnosti dolgotrajno in naporno debato o fiskalnem paktu. Dogovor, o katerem so se voditelji EU sporazumeli marca, od podpisnic zahteva, da v zakonodajo vključijo pravilo o uravnoteženem proračunu.

Veliko pripadnikov francoske levice, med njimi tudi socialisti in njihovi zavezniki iz stranke Zelenih, je zatrdilo, da bodo glasovali proti ukrepu. Vendar naj bi bil s podporo desničarskih poslancev vseeno sprejet. Ayrault je dejal, da bi s sprejetjem fiskalnega pravila naredili odločilen korak pri reševanju dolžniške krize območja evra.

Francoska vlada je v petek razkrila proračun za leto 2013, namenjen zmanjšanju 37 milijard evrov velike luknje v francoskih javnih financah s pomočjo varčevanja in zvišanja davkov.