Slovenija

Gradnja čistilne naprave v Slovenskih Konjicah se je le začela

STA
29. 9. 2012, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko so junija položili temeljni kamen za izgradnjo Centralne čistilne naprave Slovenske Konjice, župan Miran Gorinšek pa je z izbranimi izvajalci že septembra lani podpisal pogodbo, so ti nedavno vendarle začeli dela na projektu.

Evropsko sofinancirani projekt ureditve odvajanja in čiščenja odpadne vode v občinah Slovenske Konjice in Zreče je sicer druga faza obsežnejšega projekta Celovitega urejanja porečja Dravinje. Konjiška občina je za okoli 9,5 milijona evrov vredno naložbo pridobila kohezijska sredstva, ki bodo znotraj projekta pomenila okoli 60 odstotkov.

Za projektiranje in gradnjo bo poskrbelo celjsko podjetje Radok, sicer del skupine Nivo, s partnerjem, družbo Hidroinženiringom iz Ljubljane, ki bo poskrbel za tehnološki del, in podjetjem SGP Pomgrad, ki bo opravil gradbena dela na čistilni napravi.

Gradnja naj bi bila končana do konca naslednjega leta, v letu 2014 pa bo čistilna naprava obratovala poskusno. Celoten sistem bo tako, potem ko bo pridobil uporabno dovoljenje, zaživel leta 2015.

Projekt Očistimo reko Dravinjo sicer vključuje še druge občine ob omenjeni reki, kjer prav tako potekajo podobne evropsko sofinancirane investicije. Največji med njimi je v Slovenski Bistrici, prav tako bodo v nekaterih občinah poskrbeli za oskrbo s pitno vodo.