Slovenija

Posveti mi pozornost!

E.N.
28. 9. 2012, 21.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Od 1. do 14. oktobra 2012 bo po vsej Sloveniji potekal drugi del letošnje akcije za večjo varnost pešcev pod sloganom Posveti mi pozornost.

V akciji, ki jo organizira Javna agencija RS za varnost prometa, bo med 1. in 7. oktobrom sodelovala tudi Policija. Policisti bodo v tem času opozarjali na upoštevanje cestnoprometnih pravil in uporabo prometne površine, namenjene hoji pešcev. Prisotni bodo predvsem na tistih odsekih, ki so znani kot manj varni. Pri tem bodo posebej pozorni na pešce in voznike, ki bi lahko s svojim ravnanjem ogrozili varnost pešcev. 

Kazen lahko doleti tudi pešca!

Naj spomnimo, da Zakon o pravilih cestnega prometa v 83. členu natančno določa, katere prometne površine lahko uporabljajo pešci in na kakšen način. V 84. členu pa določa, kako morajo biti pešci označeni ob zmanjšani vidljivosti, še posebej, če hodijo ponoči zunaj naselja ali v neosvetljenih naseljih. Za posamezno kršitev je prepisana globa 40 evrov. 

Preventivne aktivnosti policistov so namenjene predvsem osveščanju pešcev, da lahko za varnost v prometu največ storijo sami z upoštevanjem cestnoprometnih pravil in izboljšanjem vidnosti, saj jih bodo tako tudi vozniki lažje opazili. Represivne aktivnosti pa so usmerjene v umirjanje hitrosti voznikov motornih vozil na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo.