Slovenija

Policijski sindikat Slovenije vladi očita kršitev stavkovnega sporazuma

STA
20. 9. 2012, 14.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policijski sindikat Slovenije (PSS) vladi in ministrstvu za notranje zadeve očita kršitev stavkovnega sporazuma, saj da jih niso seznanili s predlogom zakona o organiziranosti in delu v policiji v obliki, kot je bil posredovan na vlado.

Zato zahtevajo ponovno usklajevanje o zakonu, ob tem pa omenjajo možnost odločanja o nadaljevanju stavke.

V omenjenem sindikatu so zapisali, da jim je vlada predlog zakona poslala 9. avgusta, a glede tega predloga ni bilo usklajevanj. Ugotovili so, da so nekateri členi vsebinsko spremenjeni, na kar je sindikat opozoril vlado, izhaja iz sporočila za javnost. Vendar se vlada do protestov sindikata po njihovih navedbah ni opredelila, "še manj pa iskala soglasje".

Nato pa so v PSS ugotovili, da bo vlada na današnji seji obravnavala predlog omenjenega zakona. Ta je sicer pred dnevi doživel novo spremembo. Po pregledu dokumenta so v sindikatu ugotovili, da jim vlada tega osnutka sploh ni poslala v usklajevanje, niti ni iskala soglasja za zadnje spremembe.

Sindikat ostro nasprotuje

Sindikat takemu "načinu vodenja socialnega dialoga in zlorabi pozicije moči" ostro nasprotuje, so zapisali v sporočilu za javnost. S takim ravnanjem pa vladna stran po njihovem mnenju neposredno krši dogovorjene obveznosti iz stavkovnega sporazuma med Policijskim sindikatom Slovenije, Sindikatom policistov Slovenije in vlado.

Hkrati sindikat nasprotuje potezi, s katero naj bi želela vlada "obiti vse dogovorjene obveznosti iz kolektivne pogodbe". Ob tem navajajo člen predloga zakona, iz katerega izhaja, da "za uslužbence policije veljajo predpisi, ki urejajo delovna razmerja in plače javnih uslužbencev, predpisi, ki urejajo zdravstveno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in kolektivne pogodbe, ki veljajo za uslužbence policije, če s tem zakonom ni določeno drugače". Navedeno po mnenju sindikata pomeni, da želi vlada vse dogovorjene ugodnosti in pravice, o katerih so se in se še nameravajo sporazumno dogovoriti, obiti oziroma jih izničiti.

Tako ravnanje pa je za sindikat popolnoma nesprejemljivo, izpostavljajo, saj da ne kaže samo, da vlada socialnega dialoga ne želi iskati, temveč tudi to, "da nas želite prevarati in pretentati v naših pravicah in nam vse dogovorjene pravice na tak nedopusten način omejiti in nam jih odvzeti".

Sindikat zato zahteva, da se predlog navedenega zakona nemudoma vrne v usklajevanje z obema policijskima sindikatoma. V primeru, da bo sedanja oblika zakona šla v parlamentarni postopek, pa bo svet sindikata že prihodnji teden odločal o nadaljevanju stavke zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, "tokrat vse do izpolnitve stavkovnega sporazuma", so poudarili v PSS.

Vlada ima na dnevnem redu današnje seje tudi predlog zakona o organiziranosti in delu v policiji ter za predlog zakona o nalogah in pooblastilih policije. Prvi med drugim, kot izhaja iz besedila, objavljenega na spletni strani vlade, podrobneje opredeljuje usmerjanje in nadzor ministrstva nad policijo, krepi decentralizacijo ter avtonomnost in samostojnost policijskih uprav in nekoliko spreminja način imenovanja generalnega direktorja policije.