Slovenija

Začela so se intenzivna pogajanja o pokojninski reformi

STA/E.N.
19. 9. 2012, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sindikati, delodajalci in vlada so v okviru pogajalske skupine Ekonomsko socialnega sveta začeli pogajanja o pokojninski reformi.

Za delodajalce je pomembno, da se ne povečajo stroški dela. Sindikati pa menijo, da za ženske kot upokojitveni pogoj zadostuje 38 let pokojninske dobe. V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja so še posebej zadržani.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je novinarjem pred sestankom dejal, da predlog reforme prelaga težo na izobražene ljudi, zlasti na izobražene ženske. "Treba bo storiti veliko, da pridemo do reforme, ki bi bila sprejemljiva tudi za te skupine," je dejal.

Če pa bo res prišlo do napovedanih odpuščanj javnih uslužbenk in uslužbencev tri mesece po dogovoru o stavkovnem sporazumu, konfederacija ne bo imela časa, da bi se "ukvarjala s čimer koli drugim kot s tem, da bo branila delovna mesta v šolstvu, zdravstvu in drugje", je opozoril.

Pogajanja se tako danes po njegovih besedah začenjajo s slabim priokusom. "Če nas bodo metali na cesto, ni mogoče računati na našo konstruktivnost," je dejal.

Potrebna je določena zaščita za ženske

Drago Lombar iz konfederacije Neodvisnost je spomnil, da so njihove pripombe podobne pripombam, ki so ji imeli na reformo prejšnjega ministra za delo Ivana Svetlika. "Vztrajamo pri pokojninski dobi, ki bi bila za moške 40 let, za ženske pa 38 let," je dejal. "Od same osamosvojitve naprej so pri vseh pokojninskih reformah ženske nosile glavno breme," je poudaril. "V tem trenutku je še vedno potrebna določena zaščita za ženske," pravi.
Pripombe imajo tudi na predlagano število let za izračun pokojninske osnove, ki je po njihovem mnenju preveliko.

Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije pa je dejal, da je pokojninska reforma "lažji zalogaj" od reforme trga dela. Pri pokojninski reformi je glavni cilj delodajalcev, da se stroški dela ne povečajo, je povedal.

Vlada želi, da bi reforma začela veljati že januarja prihodnje leto, a sindikati opozarjajo, da s tako zahtevnimi reformami ne gre hiteti.