Slovenija

Za svojce pred diskoteko Lipa umrlih deklet odškodnina v višini dobrih 205.000 evrov

STA
14. 9. 2012, 14.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Okrožno sodišče v Ljubljani je zastopnici staršev treh deklet, ki so umrla pred diskoteko Lipa, odvetnici Bojani Potočan danes posredovalo prvostopenjsko sodno odločbo o višini odškodninskih zahtevkov.

Skupni znesek priznane odškodnine znaša 205.553,52 evrov, prisojeni zneski za vsakega od staršev pa se gibljejo med okoli 25.000 in 27.000 evri.

Kot je sporočila Potočanova, se znesek, ki ga je sodišče prisodilo vsakemu od staršev, giblje med 25.774,13 in 27.565,03 evri. Po njenih navedbah so te razlike nastale zaradi materialne škode oziroma stroškov pogreba, odškodnine iz naslova nepremoženjske škode, duševnih bolečin zaradi smrti otroka, pa za vsakega od njih znašajo 25.100 evrov.

Bratom in sestram umrlih deklet je sodišče odmerilo odškodnine iz naslova nepremoženjske škode zaradi duševnih bolečin ob smrti bližnje osebe, in sicer vsakemu od njih po 15.000 evrov.

Po pokojni Katarini Jeras Lajh sta njena starša upravičena do 53.339,16 evrov, starša in sestra Natalije Bencan pa do 68.140,40 evrov odškodnine. Staršema, bratu in sestri pokojne Anje Mršič pa pripada 84.074 evrov odškodnine.

S tem je postopek na prvi stopnji končan, je še zapisala Potočanova in dodala, da se proti sodbi tožene stranke lahko pritožijo, njihovo stališče pa za zdaj še ni znano.

Glavna obravnava v postopku ugotavljanja zahtevane višine odškodnine se je sicer končala konec avgusta. O višini odškodnine je sodišče odločilo potem, ko je višje sodišče junija letos potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da staršem pripada odškodnina.

Sodišče je zahtevano višino odškodnine skoraj v celoti odobrilo. Svojci deklet so namreč od lastnika diskoteke Roberta Zavašnika, njegovega podjetja in varnostne družbe Enigma Bagarič terjali 225.900 evrov, Zavašnik in njegovo podjetje pa morata odškodnino v višini dobrih 15.000 evrov plačati tudi dekletu, ki je bilo pred diskoteko hudo poškodovano.

Zavašnik še vedno na begu 

Zoper Zavašnika je po tragediji stekel kazenski postopek, v katerem ga je sodišče spoznalo za krivega za tragedijo in mu zaradi povzročitve splošne nevarnosti dosodilo pet let zapora, ker kot organizator zabave ni poskrbel za varnost. Zavašnik bi se moral junija 2009 zglasiti na prestajanje kazni v zaporu na Dobu, a je tik pred tem izginil, organi pregona pa ga do danes kljub tiralici še niso izsledili.

Tragedija pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah se je zgodila 23. decembra 2005. V diskoteki je potekala zabava, na katero je bil vstop do 22. ure brezplačen. Pred diskoteko se je malo pred to uro zbrala množica ljudi, ki je želela vstopiti, a je prišlo do prerivanja. 15-letna Katarina Jeras Lajh ter 17-letni Anja Mršič in Natalija Bencan so padle, množica pa jih je poteptala. Starejši dekleti sta umrli na kraju nesreče, mlajša pa nekaj dni pozneje v ljubljanskem kliničnem centru.