Slovenija

V Sloveniji potekalo zasedanje evropskega komiteja Interpola

K.Š.
13. 9. 2012, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V slovenski policiji že dvajset let aktivno sodelujejo v boju proti mednarodnemu kriminalu v okviru največje mednarodne policijske organizacije Interpol, ki ima pomembno vlogo pri zagotavljanju globalne varnosti.

##IMAGE-14659##Ob obeležitvi 20-letnice sodelovanja se je 12. septembra, v Bohinju začelo 61. zasedanje evropskega komiteja Interpola, ki so se ga udeležili tudi generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble, notranji minister dr. Vinko Gorenak in namestnik generalnega direktorja policije mag. Karol Turk. 

Sodelovanje slovenske policije in Interpola na različnih področjih kriminalitete, kot so spolne zlorabe otrok, iskane osebe, ukradeni predmeti in projekt integracije podatkovnih baz Interpola z bazami slovenske policije ter okrepljeno sodelovanje na ravni Evropske unije, so dokaz, da je slovenska policija zanesljiv partner mednarodne skupnosti v boju zoper vse vrste resnega kriminala in da prispeva k strokovnemu reševanju varnostnih vprašanj v regiji.

Na letni ravni policija izmenja približno 80.000 informacij z Interpolom. Kot je v izjavi za javnost poudaril namestnik generalnega direktorja policije mag. Karol Turk, smo lani preko Interpolovih tiralic našli kar 11 oseb, 55 jih je še v iskanju. "Kot pomemben mejnik sodelovanja policije z Interpolom štejemo integracijo podatkovnih baz Interpola v naš nacionalni policijski sistem v letu 2009. S tem smo vzpostavili zmožnost, da lahko slovenski policist istočasno z enim preverjanjem preveri podatke v nacionalnem policijskem sistemu, Schengenskem informacijskem sistemu (SIS) in podatkovnih bazah Interpola o iskanih osebah, ukradenih vozilih ter ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentih. S tako povezano uporabo sistemov smo postali veliko bolj učinkoviti, hkrati pa je naš način integracije postal vzorec tudi za druge države," je dejal Turk, ki je tudi pohvalil sodelovanje z Interpolom.