Slovenija

Rode zanika očetovstvo!

STA/K.Š.
28. 8. 2012, 18.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kardinal Franc Rode naj bi s Tanjo Bredo S. leta 1969 imel intimno razmerje. Omenjena je leto kasneje rodila sina Petra, ki danes upa, da bo Rode privolil v test očetovstva, je poročalo Delo.

Pripravljen je na test očetovstva!

Rode, ki navedbe zanika, je na test očetovstva pripravljen, saj "ve, kakšen bo rezultat". Napoveduje, da bo svoje ime branil z vsemi pravnimi sredstvi.Časnik je danes svojo zgodbo utemeljil na posnetkih pogovora in priči, ki da je slišano pripravljena potrditi tudi na sodišču. Danes v enem od srednje velikih nemških mest živeča 61-letna Tanja Breda namreč o Rodetu pravi: "Da. Bila sva intimna. Ko sem bila stara osemnajst let. Prišel je k nam, ko se je že kot doktor na ljubljanski teološki fakulteti peljal v Maribor."

Rode, ki je bil v mašnika posvečen 29. junija 1960, naj bi s Tanjo Bredo S., ki se je takrat pisala drugače, leta 1969 imel intimno razmerje. Leto zatem je Tanja Breda v nemškem sanatoriju sv. Jožefa rodila sina Petra. Zdaj na Bližnjem vzhodu živeči Peter naj bi letos spomladi v Sloveniji najel odvetnico - podatki o odvetniški pisarni so znani uredništvu časnika - s pomočjo katere poskuša od kardinala Rodeta dobiti priznanje o očetovstvu oziroma njegovo privolitev v test DNK.
Peter naj bi za Delo potrdil, da zahteva omenjeni test. Povedal je, da je o tem Rodetu tudi pisal (v Vatikan in na Nadškofijo Ljubljana), vendar se kardinal na njegovo pismo ni odzval. Po poročanju časnika se je tudi strinjal z objavo svoje fotografije.

Izmišjene trditve

Kardinal Franc Rode je poročanje o njegovem domnevnem očetovstvu označil za izmišljene trditve. Prijateljstva s Tanjo Bredo ne taji, a zanika vse trditve o prelomitvi celibata in domnevnem očetovstvu. Prav tako trdi, da od Petra S. ni prejel zahteve po preverjanju sorodstvene povezave.
Članek po Rodetovih trditvah temelji na govoricah, na navedbah neimenovanih virov in na domnevah gospoda Petra S. Ob tem kardinal dodaja, da od Petra S. ni osebno nikdar prejel zahteve po preverjanju sorodstvene povezave.

Bilo je le lepo prijateljstvo

Za Radio Ognjišče je namreč pojasnil, da se je med njim in dekletom spletlo lepo prijateljstvo, ki bi lahko preraslo v ljubezen, a da sta se, kot je dejal Rode, sporazumno odpovedala drug drugemu zaradi višje vrednote, njegovega duhovniškega poslanstva. Zato se tudi nista nikoli toliko zbližala, da bi se iz tega lahko rodil otrok, je poudaril.
Tudi Petrova mati je navedbo o očetovstvu odločno zanikala. Je pa Rode tudi za STA prek tiskovnega urada Slovenske škofovske konference zatrdil, da je, če bo za ugotavljanje resnice to potrebno, pripravljen na primerjavo DNK.
Rode še napoveduje, da bo v obrambo uporabil vsa pravna sredstva. Odvetniško pisarno Zidar Klemenčič je zato pooblastil, "da prouči neresnične objave v današnjem dnevnem časopisju in da zoper odgovorne osebe sproži ustrezne kazenske in civilne postopke", so za STA pojasnili v omenjeni odvetniški pisarni.
Rode verjame, da "bo postopek pokazal neutemeljenost in neresničnost zapisa", je še zapisal v sporočilu za javnost.

Sveti oče je edini, ki lahko sodi in obsodi ...

Kardinali so sicer za kakršnekoli prestopke, denimo v odnosu do moralnega življenja ali kanoničnega prava, odgovorni neposredno le Svetemu Očetu, je v zvezi z zadevo za STA pojasnil cerkveni pravnik Karel Bolčina. Sveti Oče je edini, ki lahko "sodi in obsodi ali oprosti kardinale osebno".
Po njegovih besedah se Sveti Sedež vedno odzove, če je "kjer koli možnost resnice". Toda glede na to, da so očitki kardinalu Rodetu prišli v javnost v kratkem času po očitkih in aferi z nadškofom Alojzijem Uranom, "se temu vsi smejijo". "Tudi v Rimu," dodaja cerkveni pravnik.
Prepričan je, da "s tem načinom pred svetom postavljamo v zasmeh slovenski narod, niti ne Katoliško cerkev v Sloveniji". To, da so kardinali neposredno odgovorni le Svetemu Očetu, nadškofje pa v večini Kongregaciji za škofe v Rimu, pa je po besedah Bolčine že prva razlika med primerom Rodeta in primerom nadškofa Urana, ki ga je Kongregacija za škofe v Rimu zaradi govoric o domnevnem očetovstvu začasno napotila v tujino.


Bolčina je prepričan, da očitki obema prihajajo "iz istega kroga". Zato je edina vzporednica med primeroma po njegovem mnenju vprašanje, "čemu prihajajo vse te očitno neresnične zadeve na dan in kaj želi tisti, ki to širi, s tem doseči".

Slovenska škofovska konferenca pa se na očitke Rodetu še ni uradno odzvala.