Prvo sneženje v prihajajoči zimi povzroča težave na slovenskih cestah, zato odgovorni pozivajo ljudi, da se ne odpravljajo na pot, če to ni res nujno potrebno, in še takrat samo z ustrezno zimsko opremo. 

Popoldne je bila tako zaradi zdrsa tovornih vozil zaprta primorska avtocesta med Senožečami in Nanosom, med Postojno in počivališčem Ravbarkomanda pa je proti Ljubljani promet potekal le po enem pasu.

Iz istega razloga je bila zaprti tudi vipavska hitra cesta med Vipavo in razcepom Nanos proti Razdrtemu, gorenjska avtocesta pa je bila med počivališčem Radovljica in priključkom Lesce proti Karavankam več ur zaprta zaradi prometne nesreče.

Po podatkih spletnega portala Promet.si trenutno zaradi povečanega prometa ter zimskih razmer nastajajo zastoji na primorski avtocesti od Ljubljane proti Kopru. Najbolj upočasnjen promet je na odseku Logatec-Razdrto.

Darsovi uslužbenci tovorna vozila nad 7,5 tone izločajo na dolenjski avtocesti pred počivališčem Podsmreka proti Ljubljani, na primorski avtocesti na počivališčih Ravne in Povir iz smeri Kopra in Sežane proti Ljubljani ter pred priključkom Vrhnika proti Kopru. Na vipavski hitri cesti tovornjake izločajo pred priključkom Šempeter proti Razdrtemu, na dolenjski avtocesti pa na Dobu ter pred počivališčem Podsmreka proti Ljubljani.

Ob sneženju v Vipavski dolini dodatne težave povzroča še burja, zaradi katere na tamkajšnji hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Zaradi snežnih razmer sta za ves tovorni promet v obe smeri zaprta mejna prehoda Starod in Jelšane. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, na prelazih Ljubelj in Jezerski vrh pa so obvezne verige. Prav tako je na primorski avtocesti zaprt uvoz Nanos iz smeri Vipave proti Kopru.

Pripravljeni

Kot je dopoldne za STA povedala vodja tehnične službe Darsa Jana Vrhovnik, so s preventivnimi ukrepi začeli že ponoči, zjutraj pa tudi s plugi in posipalci. Trenutni omejevalni ukrepi zaradi epidemije jim bodo nekoliko olajšalo delo, saj bo manj avtomobilskega prometa, vendar po njenih besedah na avtocestah še vedno ostaja veliko tovornih vozil.

Dars je na napovedano sneženje, ki naj bi bilo najmočnejše zvečer in ponoči ter predvsem v zahodnem delu države, pripravljen z vsemi razpoložljivimi kadrovskimi in tehničnimi zmogljivostmi. V vsaki izmeni je po vsej državi na terenu na voljo 130 njihovih sodelavcev, pri čemer se prilagajajo tudi lokacijam glede na napovedi vremenoslovcev. Ti napovedujejo, da bo sneženje ponehalo v četrtek.

V Uprave RS za zaščito in reševanje pa opozarjajo, da bo po podatkih urada za meteorologijo agencije za okolje ponoči predvsem na območju Brkinov možen pojav poledice in žledu. V četrtek bo poledica možna tudi v Pomurju. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bo ponoči zapadlo še 15 do 25 centimetrov snega. Burja bo gradila snežne zamete, so še zapisali.