Na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško je promet še naprej močno zgoščen. Na Obrežju in v Slovenski vasi je čakalna doba za vstop osebnih vozil v Slovenijo štiri ure, na Gruškovju pa eno uro. Stanje se umirja na Rigoncah in v Starodu, kjer vozniki čakajo 30 oziroma 45 minut. Na Obrežju je treba 45 minut še naprej čakati tudi za izstop iz države.

Kot je prek Twitterja zapisala dopisnica TV Slovenija iz Zagreba Irena Ulčar Cvelbar, dosledno kontrolo izvajajo že mejni policisti na hrvaški strani. Hrvaška si namreč prizadeva na vstop v schengensko območje.

Z obeh glavnih mejnih prehodov z Avstrijo, Karavank in Šentilja, trenutno o zastojih ne poročajo.

Gostejši promet je bil pričakovan, saj se iz Hrvaške in drugih republik nekdanje Jugoslavije v Avstrijo, Nemčijo in druge države ob koncu praznikov vračajo zdomci.

Več kot 200.000

Istočasno pa so številni prebivalci južne slovenske sosede prav danes odšli na smučarski oddih, zato o zastojih pišejo tudi hrvaški mediji. Prvi teden po božično-novoletnih praznikih je namreč zaradi ugodnejših cen tradicionalno najbolj priljubljen za smučanje.

Reški Novi list piše, da je število Hrvatov, ki odidejo na smučarski dopust po krepki rasti v zadnjih letih preseglo 200.000, zelo velik del teh pa se na smučišča v Alpah odpravi istočasno.

Tiste, ki potujejo na severno stran Alp, čakajo tam še zelo poslabšane vozne razmere z močnim sneženjem.