Največja obremenjenost bo ...

Ne spreglejte: kaj vas čaka na cesti

T.L./STA
26. 4. 2018, 14.36
Posodobljeno: 26. 4. 2018, 14.42
Deli članek:

Največ gneče bo danes popoldne ter v petek dopoldne iz smeri Avstrije proti Hrvaški. V obratni smeri pa predvsem prihodnji torek in sredo, opozarjajo na prometnoinformacijskem centru.

Bobo
Fotografija je arhivska

Pred prihajajočimi prazniki in zaradi šolskih počitnic je pričakovati močno povečan promet predvsem iz mestnih središč proti Istri in drugim turističnim krajem. Največ gneče bo danes popoldne ter v petek dopoldne iz smeri Avstrije proti Hrvaški. V obratni smeri pa predvsem prihodnji torek in sredo, opozarjajo na prometnoinformacijskem centru.

Močnejšo popoldansko prometno konico na ljubljanskem avtocestnem obroču, izraziteje na severni in zahodni ljubljanski obvoznici, in povečan promet proti turističnim krajem, predvsem na Obali, na Darsu pričakujejo že danes.

Na AMZS voznike opominjajo, naj svojo pot načrtujejo vnaprej in še pred odhodom ter med potjo spremljajo stanje na cestah. Če je le mogoče, naj gredo na pot takrat, ko so glavne prometnice manj obremenjene. Če to ni mogoče, naj izberejo manj obremenjene ceste in mejne prehode ter se na pot odpravijo v čim bolj zgodnjih jutranjih urah. "Poskrbijo naj za poln rezervoar goriva, dovolj vode, tudi za kakšen prigrizek, ki pride prav, če obstanemo v daljšem zastoju," naštevajo na AMZS.

Tiste, ki bi se morda znašli v prometnem zastoju, opominjajo na primerno varnostno razdaljo in ustrezno razvrščanje na cesti - tako, da omogočijo vzpostavitev reševalnega pasu.

Še pred odhodom na pot pa naj vozniki preverijo brezhibnost delovanja svojih jeklenih konjičkov, še opominjajo na AMZS. "Obisk servisa pred odhodom na počitnice je pametna odločitev, ki lahko prihrani marsikatero težavo na poti," izpostavljajo.

Glede na to, da so temperature že zelo poletne, je pred odhodom na pot dobro preveriti tudi delovanje klimatske naprave. "Najbolj očiten znak, da s klimatsko napravo ni vse v redu, je neprijeten vonj iz zračnikov ter dejstvo, da se notranjost ohladi le ob nastavljeni najvišji stopnji hlajenja. Velikokrat se pomanjkanje hladilnega sredstva sliši kot šum, ki je podoben puščanju zraka," opisujejo.

Tiste voznike, ki se bodo z avtom odpravili v tujino, na AMZS opominjajo še, naj pred odhodom preverijo veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. "Če avto ni vaša last, je priporočljivo urediti dovoljenja za vožnjo tujega vozila," so dodali.

Nekoliko povečan promet pričakujejo tudi v soboto, predvsem na cestah od Avstrije proti Hrvaški. V obratni smeri bo zaradi vračanja domačih in tujih turistov promet močno povečan že v torek popoldne, še bolj pa v sredo popoldne in zvečer.

Ob tem na Darsu nekoliko povečan promet pričakujejo tudi v soboto, predvsem na cestah od Avstrije proti Hrvaški. V obratni smeri bo zaradi vračanja domačih in tujih turistov promet povečan že v torek popoldne, še bolj pa v sredo popoldne in zvečer, opozarjajo.

Pred prazniki in takoj po praznikih bo povečan tudi tovorni promet. V petek, nedeljo, torek in sredo pa bo po Sloveniji med 8. in 21. uro veljala omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega sedem ton in pol, opozarjajo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste.

Med mejnimi prehodi s Hrvaško bodo najbolj obremenjeni Gruškovje, Obrežje, Sečovlje in Dragonja.

Tudi med prazniki bodo potekala dela

Tudi v prazničnih dneh pa bodo na nekaterih avtocestnih odsekih potekala vzdrževalna in obnovitvena dela. Na Primorski avtocesti med med Uncem in Logatcem proti Ljubljani bo danes do predvidoma 21. ure na dveh lokacijah potekalo popravilo poškodovanega vozišča. Na območju viadukta Ivanje Selo bo promet v dolžini približno 700 metrov urejen le po enem prometnem pasu, na območju bencinskega servisa Lom pa bo taka ureditev v dolžini približno enega kilometra.

Med Logatcem in Vrhniko proti Ljubljani bo zaradi vgradnje zank za števce v nedeljo med 9. in 11. uro izmenično po eno uro zaprt prehitevalni pas, med 13. in 18. uro pa bodo v smeri Kopra izmenično zaprti prehitevalni, počasni in vozni pas.

Poleg osnovnih rednih vzdrževalnih del bo na primorski avtocesti potekalo varovanje montaže naletnih mehov na zaviralnih in pospeševalnih pasovih posameznih priključkov in počivališč, navajajo na Darsu.

Na štajerski avtocesti med Zadobrovo in Šentjakobom bo v soboto predvidoma od 6. do 22. ure zapora zaviralnega in voznega pasu zaradi nujnih vzdrževalnih del; v dolžini približno 600 metrov bo promet urejen le po enem prometnem pasu. Zato na Darsu pričakujejo zastoje tako iz smeri severne ljubljanske obvoznice proti Štajerski ter iz smeri vzhodne obvoznice (Bizovika) proti Domžalam.

Na gorenjski avtocesti med priključkoma Jesenice zahod (Hrušica) in Jesenice vzhod (Lipce) poteka sanacija viaduktov Podmežakla 1 in 2. Promet poteka dvosmerno po eni polovici avtoceste, po enem voznem pasu v vsako smer. Zaradi ožjih voznih pasov so v času zapore možni le izredni prevozi, ki ne presežejo širine 3,30 metra.

Na Dolenjski avtocesti med Dobruško vasjo in Drnovim pa bo predvidoma do 21. maja promet potekal dvosmerno po že obnovljeni polovici avtoceste. Zaradi obnove druge polovice avtoceste je zaprto počivališče Zaloke jug proti Ljubljani.

Tudi na hitri cesti skozi Vipavsko dolino, med Vipavo in Ajdovščino ter med Ajdovščino in Selom, poteka obnova dotrajanega vozišča. Promet je urejen dvosmerno po eni polovici hitri ceste, po enem pasu v vsako smer vožnje, še opozarjajo na Darsu.