Požar

VIDEO: Tako je zagorel tovornjak v trojanskem predoru

M.K.
21. 2. 2017, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zgodaj zjutraj je na štajerski avtocesti v predoru Trojane v smeri proti Celju zagorel tovornjak.

Dars / zajem zaslonske slike
Tovornjaku je počila guma.

Ob 5.03 je na štajerski avtocesti v predoru Trojane na prikolici tovornega vozila počila guma. Začela se je smoditi in kmalu je tudi zagorela. Voznik tovornjaka je vozilo ustavil in s prikolice, na kateri so bili naloženi trije manjši tovornjaki, skupaj z gasilci rešil naložena vozila.

Domžalski in Celjski gasilci so zavarovali kraj požara, ga pogasili in s toplotno kamero pregledali poškodovano prikolico.

Tovornjak so po dogodku spravili iz predora, ki je bil zaprt do 7.10.

Obvoz so delavci družbe DARS d. d., vzdrževalci avtoceste iz avtocestne baze Vransko, uredili po vzporedni cesti. Ob takih dogodkih se morajo darsovi nadzorniki prometa, v konkretnem primeru gre za Regionalni nadzorni center Vransko, hitro in premišljeno odzvati (najprej aktivirati intervencijske službe, ki sodelujejo pri reševanju), da zagotovijo varnost povzročiteljev dogodkov in drugih udeležencev v prometu. To so tudi tokrat izvedli skladno z vsemi področnimi protokoli.

Kako ravnati v primeru požara na vozilu:

• Vklopite varnostne utripalke!
• Če je mogoče, vozilo odpeljite iz predora. Pri tem nikoli ne obračajte in vozite vzvratno!
• Če to ni mogoče, vozilo zapeljite v odstavno niπo ali pa ob skrajni desni rob vozišča!
• Ugasnite motor - ključ pustite v ključavnici za vžig! Takoj zapustite vozilo!
• Informirajte reševalce! Če je mogoče, za to uporabite SOS telefon - klic v sili in ne mobilnega telefona.
• Sami gasite le začetni požar! Če požara ne morete pogasiti, odidite z mesta požara in zapustite predor skozi izhod v sili.
• Nudite prvo pomoč poškodovanim!
Če boste predor zapustili brez vozila, pustite ključe v ključavnici za vžig! Le tako lahko gasilci ali reševalci po potrebi umaknejo vaše vozilo!

V predoru so nameščeni gasilni aparati, s katerimi lahko vozniki pogasijo manjše požare v predoru. Z dvigom gasilnega aparata sprožite tudi varnostni mehanizem, ki predor takoj zapre za ves promet.