Svetovni dan

Spominjamo se žrtev prometnih nesreč

S.R./STA
20. 11. 2016, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tretjo nedeljo v novembru obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki letos poteka na temo Obravnava po prometni nezgodi, s poudarkom na zdravstveni in psihološki oskrbi.

Dolenjski list
Slika je simbolična.

Po besedah predsednika Zavoda Varna pot Roberta Štabe je za žrtve prometnih nesreč treba skrbeti tudi po končani rehabilitaciji, pa tudi za svojce.

Na Zavodu Varna pot so letošnji temi dodali tudi slogan Hvala, ker me spoštuješ. S številnimi aktivnostmi želi zavod opozoriti in se zahvaliti za spoštovanje do do vseh udeležencev cestnega prometa ter do žrtev prometnih nesreč, njihovih stisk in trpljenja, je na nedavni novinarski konferenci poudaril Štaba. Dan spomina na žrtve prometnih nesreč je odgovor na potrebo žrtev po javnem priznanju njihovega trpljenja in izgube.

Osrednja obeležitev dneva pa je potekala v soboto v ljubljanski mestni hiši, katere se je udeležila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Slovenija se je po njegovih besedah glede števila žrtev od leta 2001 do 2007 z repa najbolj nevarnih evropskih držav premaknila v varno sredino. Temu botruje vzpostavitev sistema državne uprave, zdravstva, sodstva, sociale in nevladnih organizacij, ki so skupaj začeli izvajati številne aktivnosti za večjo prometno varnost. Med drugim je Štaba opozoril na vzpostavitev boljše prometne infrastrukture, management prometne varnosti ter na primernejše obnašanje udeležencev cestnega prometa.

Klinična psihologinja Vesna Radonjič je izpostavila, da se žrtvam prometnih nesreč in svojcem umrlih spremeni življenje in nosijo velike psihološke posledice. Te so lahko po njenih besedah dolgotrajne, zato ljudje potrebujejo oporo in strokovno pomoč. Psihološko pomoč pa potrebujejo takoj in blizu doma, je še dejala Radonjičeva.

Pred svetovnim dnevom žrtev prometnih nesreč je Zavod Varna pot pripravil številne promocijsko-preventivne akcije po vsej Sloveniji. Med drugim so pripravili preventivne aktivnosti v sodelovanju z vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami.