Dars opozarja

S 1. septembrom povečane prometne konice

J.P./STA
29. 8. 2016, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Družba za avtoceste RS (Dars) ob koncu poletja voznike opozarja, da si lahko s 1. septembrom spet obetajo povečane jutranje in popoldanske prometne konice. Vozniki se jim lahko izognejo s spremljanjem prometnih informacij, izbiro alternativnih poti in izračunom potovalnega časa, kar omogoča tudi mobilna prometna aplikacija DarsPromet+.

Bralec Matej
Po 1. septembru pričakujejo povečan promet predvsem od ponedeljka do petka med 6. in 8. uro ter med 15. in 17. uro.

Na Darsu pričakujejo, da se bo promet turistov ob vikendih umiril, povečale pa se bodo dnevne prometne konice v jutranjih in popoldanskih urah med tednom. Po 1. septembru tako pričakujejo povečan promet predvsem od ponedeljka do petka med 6. in 8. uro ter med 15. in 17. uro in na avtocestah v bližini večjih slovenskih mest in na vpadnicah v večja mesta.

Vozniki lahko pred potjo preverijo razmere na cestah na avtomatskem telefonskem odzivniku o stanju prometa 080 22 44 ali pri prometnoinformacijskem centru www.promet.si ali telefonska številka 1970.

O stanju na avtocestah pa se lahko vozniki prepričajo tudi preko mobilne aplikacije DarsPromet+, kjer sprotno izračunavajo potovalni čas na vnaprej izbrani poti ter obveščanje o ovirah oz. dogodkih na poti.

Na pretočnost poleg količine prometa vplivajo prometne nesreče, vremenski pogoji, delo na cesti, so navedli na Darsu.

V septembru se bodo poleg nujnih rednih krajših vzdrževalnih del nadaljevala še obnovitvena dela na odseku gorenjske avtoceste med Kranjem in Brnikom, ki bodo trajala do okvirno sredine septembra, na severni ljubljanski obvoznici in na štajerski avtocesti med Arjo vasjo in Šempetrom, ko bodo predvidoma do 7. oktobra obnavljali vozišče avtoceste proti Ljubljani.

Za večjo varnost in pretočnost

K večji varnosti in pretočnosti lahko prispevajo vozniki s tem, da se poskusijo izogibati vožnji ob urah, ko so pričakovane največje prometne konice, da v času največjih prometnih konic uporabljajo alternativne poti, da so strpni in upoštevajo cestnoprometna pravila.

Poleg tega je pomembno spoštovati predpisano hitrost in vzdrževati varnostno razdaljo, saj vsak, tudi manjši trk vozil lahko povzroči daljši zastoj.

K večji pretočnosti prispeva tudi pravilno vključevanje na vozne pasove na avtocestah in tekoče vključevanje na avtocestne odseke, kjer so postavljene delovne zapore.