PROMET

Zastoji in gost promet, bodite previdni!

K.A./STA
21. 8. 2016, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kot je za počitniške konce tedna značilno, se promet po Sloveniji tudi danes na nekaterih značilnih odsekih že zgošča, na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško nastajajo kolone.

Bralka Teja
Vozite previdno in strpno.

Zastoji so tudi ponekod v Italiji v bližini meje s Slovenijo ter na Hrvaškem. Na gorenjski avtocesti med priključkom Jesenice vzhod in predorom Karavanke proti Avstriji je zastoj dolg približno sedem kilometrov. Zaradi kontrole prometa na avstrijski strani občasno zapirajo predor. Voznikom, ki so namenjeni proti Kranjski Gori, pa na Prometno-informacijskem centru za državne ceste priporočajo izvoz Jesenice vzhod, za osebna vozila proti Avstriji pa prelaza Ljubelj ali Korensko Sedlo ali mejni prehod Rateče.

Promet je zgoščen na ljubljanski zahodni obvoznici iz smeri Brda proti Brezovici, na primorski avtocesti proti Kopru pa je promet povečan. Na cesti Koper-Šmarje-Dragonja nastajajo zastoji.

Na dalmatinski avtocesti je pri izvozu Maslenica v smeri Zagreba zaradi prometne nesreče 16-kilometrska počasna kolona, opozarja hrvaški avtoklub (HAK).

Kolone so tudi na cestninski postaji Lučko v smeri Zagreba, proti Sloveniji je kolona tudi na cestninski postaji pred mejnim prehodom Gruškovje, pred mejnim prehodom Jelšane je na hrvaški strani ceste kolona vozil dolga slab kilometer, prav tako je zastoj na hitri cesti pred tunelom Učka v smeri Reke. Pred mejnima prehodoma Dragonja in Sečovlje sta koloni vozil v smeri Slovenije dolgi po štiri kilometre in se nadaljujeta na istrski ipsilon, na Krku pa od Malinske do mostu na otok, še navaja HAK.

Kot navajajo na prometno informacijskem centru, vozniki za vstop iz Hrvaške v Slovenijo čakajo od 15 minut do ene ure. Na Sečovljah je čakalna doba za vstop 30 minut, za izstop iz Slovenije pa 20 minut. Na Dragonji vozniki za vstop v državo čakajo 30 minut, za izstop pa 40 minut, na Obrežju pa osebna vozila za vstop v Slovenijo čakajo 15 minut, avtobusi pa eno uro.

Prav tako so zastoji nastali na nekaterih odsekih italijanske avtoceste Trst-Benetke. Na začetku avtoceste je na cestninski postaji Barriera Trieste Lisert v smeri Benetk dvokilometrska kolona vozil. Zaradi gostega prometa je kolona vozil tudi v okolici Palmanove, in sicer med uvozom Villese in izvozom San Giorgio Di Nogaro v smeri Benetk.

Prav tako je dva kilometra kolone na avtocestnem razcepu pri Palmanovi od uvoza Udine sud v smeri Trbiža.