Promet

Kdaj bomo v Škofji Loki končno imeli obvoznico?

STA
29. 10. 2013, 14.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavniki Direkcije RS za ceste (DRSC) so na današnji novinarski konferenci v Škofji Loki predstavili podrobnosti izbora izvajalca del na drugi in tretji etapi poljanske obvoznice. Na direkciji se bojijo nove pritožbe in da pogodba z izvajalcem ne bo podpisana do konca leta ter bodo tako evropskega sredstva za dokončanje ceste padla v vodo.

"Po svojih najboljših močeh smo pregledali prispele ponudbe. Pregledali smo več kot 1000 strani dokumentacije in dali pet pozivov za dopolnitve in dodatna pojasnila," je o postopku odločanja o izboru izvajalca, ki je trajal 44 dni in se je zaključil minuli teden, povedal direktor DRSC Gregor Ficko in zavrnil očitke, da DRSC pri svoji odločitvi zavlačuje ali taktizira, saj je tudi zakonski rok za izbor 60 dni.

Pojasnil je, da so se med petimi ponudniki posebej osredotočili na dve najcenejši ponudbi in na koncu izbrali 22,2 milijona evrov vredno ponudbo Gorenjske gradbene družbe s partnerjema OHL ŽS in Iskra Sistemi, saj Integral inženjering iz BiH, ki je skupaj s podjetjem Gorenjc ponudil dokončanje del za 21,9 milijona evrov, ni predložil ustreznih referenc za izgradnjo primarnega vodovodnega omrežja na območju gradnje, ki je tudi del razpisa.

"Odločili smo se korektno in nismo imeli nobenega interesa po kakršnikoli diskriminaciji. Prepričan sem, da je naša odločitev pravilna," je izpostavil Ficko in dodal, da se direkcija pri tem, komu bo zaupala izvedbo delo, ni obremenjevala s tem, kdo bo gradil in od kod prihaja, ampak ali je bila njegova ponudba izdelana v skladu z razpisnimi pogoji.

Od dveh neizbranih ponudnikov je DRSC danes že prejel zahtevo za vpogled v dokumentacijo in Ficko pričakuje, da bo tako kot v preteklosti, tudi na tokratni izbor prispela kakšna pritožba. Če ji bo državna revizijska komisija ugodila, bi to pomenilo, da pogodba z izvajalcem ne bi mogla biti podpisana do konca leta.

To pa je po Fickovem mnenju skrajen rok za podpis pogodbe, da bi bila obvoznica končana do konca leta 2015 in bi Slovenija za 43 milijonov evrov vreden projekt dobila evropska sredstva. Rok za izvedbo del je namreč 20 mesecev, gradnja predora in premostitvenih objektov pa zahtevata tudi pripravo pred samo gradnjo.

"To cesto potrebujemo tako zelo, da moramo najti način, da bomo do nje prišli," pa je izpostavil škofjeloški župan Miha Ješe, ki je prepričan, da je komisija dobro opravila svoje delo in da je bil izbran ponudnik, ki bo uspel kakovostno izpeljati projekt in zgraditi cesto, ki jo Škofjeločani in prebivalci Poljanske doline čakajo že 40 let.

Samo iskanje izvajalca del za nadaljevanje gradnje druge in tretje etape obvoznice se po stečaju Primorja vleče že 14 mesecev. "Prihaja do žajfnice, za katero stojijo določena omrežja," je po večkrat ponovljenih razpisih dejal Ficko in spomnil, da so zaznali sum kaznivih dejanj ter zadevo predali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in Komisiji za preprečevanje korupcije.

"V svoji 25-letni karieri nisem doživel, da bi se stvari spustile na tako spletkarsko raven," je dejal in spomnil, da je DRSC speljala že prek 30 zahtevnih javnih naročil na evropskih projektih. Ficko je prepričan, da se na razpis prijavljajo tudi podjetja z le enim zaposlenim, ker želijo z zahtevnim projektom pridobiti reference za naprej.

Pri tem je problem v zakonu o javnih naročilih, ki dopušča take manipulacije, meni Ficko. "Zakon je slab. Treba bi ga bilo napisati v skladu s smernicami, ki jih imajo v tujini, in onemogočiti špekulativne postopke, ki se tukaj odvijajo," je dejal direktor DRSC in dodal, da bi bil za to že skrajni čas, saj Slovenija na račun slabe zakonodaje izgublja milijone.