Promet po slovenskih cestah sicer po njegovih besedah poteka brez večjih posebnosti. Delavci Darsa izločajo tovorna vozila iz smeri Kopra oz. Italije proti notranjosti Slovenije in v obratni smeri, je dejal in dodal, da morajo vozniki prilagoditi vožnjo razmeram na cesti oz. naj ne gredo na pot, če ni nujno.

Potem ko so se v Italiji odločili, da mejo zaprejo zaradi napovednih snežnih padavin, so na naših cestah tovornjake začeli izločati že v nedeljo. Po državi na odstavnih pasovih ali počivališčih je tako že popoldne stalo več kot 1800 tovornjakov.

Pripadniki Civilne zaščite in gasilci voznike izločenih tovornjakov oskrbujejo z napitki in hrano, kar je za STA potrdil tudi poveljnik CZ Srečko Šestan.

Na prošnjo Darsa so namreč voznikom na pomoč priskočili gasilci in pripadniki civilne zaščite. Po dva pripadnika hrano in napitke delita na šestih bazah, in sicer na primorski avtocesti, pri Ljubljani, na Dolenjskem, pri Slovenskih Konjicah in na Vranskem, je povedal Šestan.

Z delom so gasilci in pripadniki CZ začeli ob 16.30. Na pot so se odpravili z Darsovimi vozili s posebnimi varnostnimi oznakami. Tovorna vozila namreč v koloni stojijo na odstavnem pasu.

Kot so zapisali na ministrstvu za obrambo, pa je Šestan tudi odredil, naj bodo pripadniki CZ v pripravljenosti tudi v nočnem času in v torek. V Sloveniji je namreč v naslednjih urah napovedano močnejše sneženje, zaradi česar bo zapora morda trajala dlje časa.

Sicer pa je zaradi prometne nesreče na primorski avtocesti med priključkoma Logatec in Unec proti Kopru oviran promet. Na štajerski avtocesti je pomična zapora voznega pasu proti Ljubljani zaradi Darsove pomoči ujetim voznikom.

Ker je zvečer napovedno močno sneženje po celotni Sloveniji, na Darsu voznikom svetujejo, da se na cesto ne odpravljajo brez ustreznih zimskih gum in dovolj goriva oziroma, da ne gredo na pot, če ni nujno.

Sneženje bo najmočnejše v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Ponekod lahko zapade tudi okoli pol metra suhega snega.

Ponoči bo zapihala tudi burja, ki bo gradila snežne zamete. Sneženje se bo z občasnimi prekinitvami predvidoma nadaljevalo do vključno četrtka. V notranjosti bo zapadlo še dodatnih 10 do 25 centimetrov snega.