Promet

Ponekod 20 centimetrov novega snega, sneženje bo ponehalo

STA / A.M.
18. 1. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zadnjih 24 urah je ponekod po Sloveniji zapadlo tudi do 20 centimetrov snega. Z največ novega snega se lahko pohvalijo v Gornjesavski dolini, na Kočevskem, novomeškem območju in v Beli krajini.

Sneženje bo danes postopno ponehalo, tudi na vzhodu države, kjer zaenkrat še sneži.

Največ snega je zapadlo na Vojskem, kjer je snežna odeja debela 80 centimetrov. V Črnomlju je v zadnjih dneh zapadlo 72 centimetrov snega, v Ratečah pa 70. Po Gregorčičevih besedah je debelina snežne odeje ponekod blizu rekordnim vrednostim za januar. Še posebej to velja za Belo krajino.

Vremenska napoved kaže, da se bo ponoči zjasnilo, v soboto pa se bo v drugem delu dneva oblačnost povečala. V noči na nedeljo se že obetajo prve padavine, sprva ponekod še kot sneg, vendar bo ta hitro prehajal v dež. Meja sneženja se bo v nedeljo in ponedeljek dvignila na okoli 1500 metrov nadmorske višine. V noči na nedeljo bo ponekod nevarnost poledice. Po otoplitvi bo v nedeljo in ponedeljek občasno deževalo. Najmanj padavin lahko pričakujejo na severovzhodu države, kjer bo povečini suho. Pihal bo jugozahodni veter in se bo prehodno otoplilo.

Nova ohladitev se obeta že od torka naprej. V sredini prihodnjega tedna bo verjetno zapadlo nekaj snega, ob koncu prihodnjega tedna pa kaže še na dodatno ohladitev.

Minula noč je bila dokaj vetrovna. Ponekod na Gorenjskem je pihal okrepljen severni veter, na Primorskem burja. Veter se že umirja, tako da danes in v soboto veter ne bo povzročal težav. V soboto se bo v višinah krepil jugozahodnik, ki pa po nižinah ne bo tako močan, da bi bilo potrebno opozorilo, je še dejal Gregorčič.

Po zadnjih podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi sneženja oviran promet ponekod na vzhodu Slovenije in na Dolenjskem. Zaradi močnega vetra je oviran promet na gorenjski avtocesti med galerijo Moste in Lipcami.

Na cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Obvezna uporaba verig je na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Jezersko. Zaradi snega in snežnih plazov sta zaprti cesti Čepovan-Most na Soči in Volče-Solarji, prehod Italija. Zapora je tudi na cesti čez prelaz Vršič in na avstrijski strani prelaza Korensko sedlo.

Zaradi vremenskih razmer na Hrvaškem je prepovedan promet za tovorna vozila na mejnih prehod pri izstopu Babno Polje in Petrina.