Bo na letošnji proslavi?

Svetlana Makarovič: "Na oder bom prišla ob koncu proslave, magari po vseh štirih"

M. T. V./STA
2. 2. 2023, 10.21
Posodobljeno: 2. 2. 2023, 14.49
Deli članek:

Upravni odbor (UO) Prešernovega sklada, ki odloča o dobitnikih Prešernovih nagrad, se je odzval na domneve, da bo Svetlani Makarovič Prešernova nagrada, ki jo je leta 2000 zavrnila, izročena na letošnji proslavi.

Goran Antley / M24.si
Svetlana Makarovič

UO Prešernovega sklada, ki mu trenutno predseduje slikar Jožef Muhovič, se bo po lastnih navedbah držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke Svetlane Makarovič in je pripravljen v skladu z zakonom o Prešernovi nagradi in statutom Prešernovega sklada. O tem je obvestil tudi ministrstvo za kulturo, so sporočili z ministrstva. Kot dodaja UO, je po zakonu vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi, za ponovno podelitev nagrade v primeru predhodne zavrnitve pa ni pravne podlage, saj zakon zavrnitve ne predvideva.

UO Prešernovega sklada sicer ne vidi ovire za to, da bi ji nagrado vrnili, vendar bi to po njegovem mnenju moralo biti prej zakonsko regulirano. Postopek za ureditev tega vprašanja doslej ni bil sprožen, saj na UO Prešernovega sklada "s strani Makarovič do sedaj ni bila naslovljena uradna prošnja za vročitev nagrade", še piše v izjavi.

Makarovič je v izjavi za N1 povedala, da bo prišla na oder. "To nagrado bi mi radi izročili čim bolj neopazno, na skrivaj, v neki Vili Podrožnik. Rekla sem ne. Predlagala sem, da pridem na oder in povem eno lirično pesem in odidem. To je vse. Če je to njim prav ali ne, pa ni moj problem. Tam bom. Na oder bom prišla ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, magari po vseh štirih. Povedala bom to pesem in odšla. To je vse," je povedala. Dodala je, da bo na odru zrecitirala pesem iz svoje zbirke resne poezije, saj satira ob tej priložnosti ni primerna. Na vprašanje, ali bo za vročitev nagrade uradno zaprosila, pa je povedala, da je to njena nagrada. "Prekleto zaslužena je. Prisiljena sem jo bila odkloniti leta 2000, letos je nisem prisiljena odkloniti," je dodala.

Ugibanja o tem, ali bi umetnici lahko vrnili nagrado, se je v javnosti pojavila ob vprašanju, kaj z nagrado patru Marku Ivanu Rupniku, ki se je v zadnjih tednih znašel v središču pozornosti zaradi domnevnih zlorab redovnic v Italiji. Nagrado za življenjsko delo sta z umetnico prejela istega leta, vendar jo je Makarovič zavrnila. Umetnica je ob aferi Rupnik izrazila pričakovanje, da bi ji država Prešernovo nagrado v celoti vrnila, ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je prek družbenih omrežij sporočila, da so na ministrstvu v Arhivu RS preverili, da umetnica nagrade ni prevzela, zato je izročitev v skladu z zakonom mogoča.