SLOVENSKI FILM

V boj za oskarja pošiljamo Orkester

M. T. V.
9. 9. 2022, 12.06
Posodobljeno: 9. 9. 2022, 12.07
Deli članek:

Slovenski kandidat za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film je črnobela komedija Matevža Luzarja.

Gustav Film
Orkester

Letošnji slovenski kandidat za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film je Orkester režiserja Matevža Luzarja, je sporočila strokovna komisija, ki so jo sestavljali: režiser Damjan Kozole,  producentka Maja Zupanc, direktor fotografije Rok Kajzer Nagode, producenta Branislav Srdić in Tomi Matič, oblikovalec zvoka Samo Jurca, igralka Mojca Fatur in vodja promocije in distribucije na Slovenskem filmskem centru Nerina T. Kocjančič.

»Vsak orkester sestavljajo ljudje, vsak s svojimi problemi in sanjami. Luzarjev filmski orkester sestavljajo ljudje, ki jim verjamemo in nam prinašajo univerzalna človeška čustva: veselje, žalost, strah, sočutje, neuresničene sanje in upanje. Duhovit in vizualno do potankosti izdelan film s prepričljivi igralci – to ni le zgodba o orkestru iz Zagorja, temveč tudi o ljudeh, ki verjamejo v življenje,« je v obrazložitvi zapisala komisija, ki je sicer izbirala še med filmi Inventura, Odpuščanje, Prasica, slabšalni izraz za žensko, Temni pokrov sveta in Zastoj.

Film Orkester pripoveduje zgodbo o razposajenih članih pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na koncert. Ob petju in zabavi spremljamo njihovo prešerno gostovanje skozi probleme različnih protagonistov – mladega voznika avtobusa, ki se trudi vzbuditi zaupanje starejšega voznika, katerega je strah, da bo izgubil službo, dveh članov orkestra, ki po pomoti pristaneta pri avstrijskih gostih in ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi, skozi oči srednješolske članice orkestra, ki jo prizadene očetovo brezskrbno uživanje in kako to brezskrbno uživanje dojemajo žene članov orkestra, ki ostanejo v domačem kraju. Pet zgodb zaobjame celotno izkušnjo gostovanja orkestra in posledice, ki bodo vplivale na njih.