GLASBA POSTAVLJA MOSTOVE

Kljub protestom ruska operna zvezdnica Ana Netrebko prihaja v Ljubljano

STA
17. 8. 2022, 20.51
Deli članek:

Direktor in umetniški vodja Ljubljana festivala Darko Brlek je ob robu današnje predstavitve prihajajočih festivalskih dogodkov povedal, da koncert ruske zvezdniške pevke Ane Netrebko ostaja na programu festivala, načrtovanega za 26. avgust. Kot je poudaril, je to tako želja organizatorjev in občinstva, ki je to izrazilo na družbenih omrežjih.

Profimedia
Ana Netrebko

Po besedah Darka Brleka je glasba tista, ki postavlja mostove, tisti, ki jih rušijo, pa so politiki. Ob tem je spomnil, da je tudi sam kot glasbenik nastopil tako v Beogradu kot v Sarajevu še v času, ko sprti strani med seboj nista komunicirali. Pri gostovanju ruske zvezdnice gre po njegovih besedah za politizacijo, ki pa jo na Festivalu Ljubljana ostro obsojajo. Na novinarsko vprašanje glede morebitnih protestov Ukrajincev ob nastopu Ane Netrebko je Brlek odvrnil, da bodo zagotovili varen koncert tako zanjo kot za občinstvo. Pri tem je spomnil, da so bili pred leti podobnih groženj deležni tudi ob gostovanju izraelskih filharmonikov.

V pisni izjavi so na Festivalu Ljubljana spomnili, da vsako leto gostijo številne vrhunske in uveljavljene umetnike in ansamble. "Povezovanje političnih prepričanj s kulturo in umetnostjo prinaša še več razdora in nerazumevanja; ravno kultura, še posebej pa glasbena umetnost, je jezik, ki še kako povezuje različne narode in skupnosti. V tem smislu smo še posebej ponosni na to, da so številni nastopajoči iz tujine. Glasba je moč, s katero gradimo mostove," so zapisali. Poudarili so, da so bili deležni tako pozitivnih kot negativnih odzivov na koncert sopranistke Ane Netrebko, pri čemer spoštujejo vsa mnenja, ki so pa so po njihovih besedah stvar vsakega posameznika.

Obenem so opozorili na izjavo Netrebkove, ki je dejala, da vojno proti Ukrajini izrecno obsoja in je v mislih z žrtvami te vojne in njihovimi bližnjimi. "Moje stališče je jasno. Nisem članica nobene politične stranke in nisem povezana z nobenim voditeljem Rusije. Priznavam, da si je bilo mogoče moja pretekla dejanja ali izjave napačno tolmačiti in to obžalujem. Predsednika Putina sem v resnici srečala samo nekajkrat v življenju, pri čemer sta bili najvidnejši priložnosti podelitev priznanj za moje umetniško udejstvovanje in otvoritvena slovesnost olimpijskih iger," so njene besede povzeli pri Festivalu Ljubljana. In še: "Sicer nisem nikoli prejela kakršnekoli finančne podpore ruskih oblasti, živim pa v Avstriji, kjer sem tudi davčna rezidentka. Rusijo, svojo domovino, imam rada, s svojim umetniškim izražanjem pa si prizadevam izključno za mir in enotnost ..."

Pred dnevi je Ukrajinska skupnost Slovenije na Festival Ljubljana naslovila peticijo, v kateri so pozvali k odpovedi pevkinega nastopa v Ljubljani. Kot so med drugim zapisali v peticiji, ostro obsojajo načrtovani nastop Ane Netrebko in Jusifa Ejvazova, saj "nastope umetnikov, ki neposredno podpirajo zločinski režim diktatorja Putina", ocenjujejo kot nesprejemljive. Peticijo z naslovom Ni treba Netrebko je takoj po objavi podpisalo več kot 700 oseb.