Svetovna javnost je ogorčena

Rushdiejeva bitka je univerzalna bitka, sporočajo politiki, literati in zvezdniki

E.J./STA
13. 8. 2022, 16.25
Posodobljeno: 13. 8. 2022, 16.38
Deli članek:

Na novico o petkovem napadu na pisatelja Salmana Rushdieja so se odzvali številni literati, kulturniki, zvezdniki in politiki. Nad napadom na enega največjih pisateljev sodobnega časa so med drugim pretreseni v mednarodnem odboru Pisatelji in pisateljice za mir, katerega član je tudi Rushdie.

profimedia
Rushdie je bil zaboden na odru, zdaj diha s pomočjo ventilatorja, verjetno bo ostal brez enega očesa in ne more govoriti.

Kot je v odzivu poudarila predsednica Slovenskega centra Pen in v. d. predsednice Mednarodnega odbora Pisatelji in pisateljice za mir Tanja Tuma, je bila Rushdiejeva književnost velikokrat nagrajena, njegove romane berejo in občudujejo generacije bralcev in privržencev. "Salman Rushdie je inspiracija vsem, ki se borijo proti mračnjaštvu in zlorabi vere v politične namene," je zapisala.
Obenem je spomnila, da je Rushdie predsedoval organizaciji Mesta - azili v devetdesetih, ki je prerasel v današnjo mrežo mest zatočišč za preganjane pisatelje ICORN, katerega članica je tudi Ljubljana. Pisatelji so v rezidencah mest zatočišč varni, ne pa utišani. Rushdie je bil tudi predsednik ameriškega Pena.

Iz mednarodnega Pen-a
"Napad na njegovo telo je napad na njegovo delo in simbolizira napad na svobodo govora in ustvarjanja," je še zapisala Tanja Tuma. Ob tem je opozorila še na izjavo Mednarodnega Pena, v kateri so tudi zelo ostro obsodili napad. "Nihče ne bi smel biti tarča, še manj pa bi smel biti napaden le zato, ker mirno izraža svoja stališča," je zapisal predsednik Mednarodnega Pena Burhan Sonmez. "Našemu dragemu prijatelju želimo hitro okrevanje. Naše misli so z njim in njegovo družino," je dodal.


Satirično

Na napad na Rushdieja so se v svojem slogu odzvali v pariškem satiričnem časniku Charlie Hebdo, katerega pisarna je bila leta 2015 tarča terorističnega napada, v katerem je umrlo 12 ljudi. Novinarji Charlie Hebdoja so tako obsodili napad na Rushdieja, nato pa se šaljivo spraševali o motivih napadalca in ugibali, ali ga ni morda k dejanju spodbudilo globalno segrevanje, padec kupne moči ali prepoved zalivanja rastlin med vročinskim valom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Politiki

Britanski premier Boris Johnson je dejal, da je ogorčen nad napadom, francoski predsednik Emmanuel Macron pa je sporočil, da je Rushdiejeva bitka univerzalna bitka. Svetovalec za nacionalno varnost v Beli hiši Jake Sullivan je v odzivu na napad dejal, da predsednika in podpredsednica ZDA Joe Biden in Kamala Harris molita za Rushdiejevo čimprejšnje okrevanje.

Motiv še vedno neznan

Rushdie, ki ga je v petek napadalec iz doslej še neznanega motiva zabodel na odru med njegovim govorom, diha s pomočjo ventilatorja. Verjetno bo ostal brez enega očesa, je za časnik New York Times dejal njegov agent Andrew Wylie, ki je dodal, da Rushdie ne more govoriti.
75-letnemu Rushdieju so večkrat grozili s smrtjo. Zaradi njegovega romana Satanski stihi, ki naj bi domnevo očrnil islam, je leta 1989 nekdanji iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo.

Facebook/POTUS
Predsednik ZDA Joe Biden moli za Rushdiejevo čimprejšnje okrevanje, so sporočili iz Bele hiše.