SLOVENSKI FILM

Nagrada srebrna zvezda za režiserja Matevža Luzarja

M. T. V.
18. 7. 2022, 09.45
Posodobljeno: 18. 7. 2022, 09.56
Deli članek:

Celovečerec Orkester na Cinedays v Skopju dobil svojo prvo nagrado.

m24.si
Matevž Luzar

Od 7. do 14. julija je v Skopju, v Severni Makedoniji, potekal mednarodni filmski festival Cinedays. V uradni tekmovalni program osmih filmov se je uvrstil celovečerni igrani film Orkester režiserja Matevža Luzarja, ki je na festivalu prejel srebrno zvezdo za najboljšega režiserja. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Zaradi svoje natančnosti in ambicioznosti v filmskem slogu, ki ju je uspešno in prepričljivo izpolnjeval ob vodenju velike zasedbe, nagrado za najboljšo režijo, srebrno zvezdo, prejme najslabša skupina potnikov v Orkestru v režiji Matevža Luzarja.«

SFC
Nagrade srebrna zvezda

Film Orkester spremlja razposajene člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Ob petju in zabavi spremljamo njihovo prešerno gostovanje skozi težave različnih protagonistov - mladega voznika avtobusa, ki se trudi vzbuditi zaupanje starejšega voznika, saj ga je strah, da bo izgubil službo; dveh članov orkestra, ki po pomoti pristaneta pri avstrijskih gostiteljih in ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolke, ki jo prizadene očetov drugi obraz na gostovanju; žena članov orkestra, ki ostanejo v domačem kraju ...

V filmu igrajo: Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher.

Pri filmu sodelujejo še: direktor fotografije Simon Tanšek, scenografka Katja Šoltes, montažerka Jelena Maksimović, kostumografka Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Eva Uršič in oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Slovensko občinstvo si bo Orkester lahko ogledalo od 29. julija na prizoriščih letnih kinov, od 11. avgusta pa prihaja na redne kinematografske sporede.

Gustav Film
Orkester