SLOVENSKI FILM

Nova nagrada za Steakhouse režiserke Špele Čadež

M. V.
20. 6. 2022, 15.56
Posodobljeno: 20. 6. 2022, 16.02
Deli članek:

Na najpomembnejšem festivalu animiranega filma v Annecyju je slovenka animacija prejela nagrado strokovne žirije.

Slovenski filmski center
Steakhouse

Slovenski kratki animirani film Steakhouse režiserke Špele Čadež je na mednarodnem festivalu animiranega filma v francoskem Annecyju prejel nagrado strokovne žirije. Nagrada je češnja na torti že večkrat nagrajenega filma Steakhouse letošnje prejemnice Prešernovega sklada, ki subtilno spregovori o družinskem nasilju, skrhanih odnosih v razmerjih in tihem maščevanju, ki se kuha. Žirija je zapisala, da nagrado filmu podeljuje zaradi »lepo izdelane animacije in čudovite fizične izkušnje«.

Vsako leto revija Variety, ki sodi med najbolj referenčne filmske revije, izbere deset po njihovem mnenju najpomembnejših kratkih animacij glavnega tekmovalnega programa v Annecyju in med njimi je tudi Steakhouse, ki so ga označili za »ljubljenca festivalov«, podobno kot sta to oznako prejela tudi prejšnja dva kratka filma Špele Čadež, Boles (2013) in Nočna ptica (2016). Ob tem so tudi zapisali, da po navadi eden izmed desetih izbranih filmov prejme tudi nominacijo za oskarja.

SFC
Špela Čadež v Annecyju

V risbi in animaciji so poleg Čadeževe sodelovale še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clémentine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož.

V glavni tekmovalni program kratkih animiranih filmov se je letos uvrstilo tudi Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić, v tekmovalni program perspektive pa film Ta presneta očetova kamera! režiserja Miloša Tomića. V tekmovalnem programu študentskih filmov pa se je predstavil Leo Černic s filmom Pentola, ki je njegov diplomski film, ustvaril pa ga je na Centro Sperimentale di Cinematografa – Piemonte, oddelek za animacijo. Leo Černic je zamejski Slovenec, ki je pred tem diplomiral na ljubljanski AGRFT.