FILMSKI FESTIVAL

Slovenski film v Cannesu

M. V.
17. 5. 2022, 13.10
Posodobljeno: 17. 5. 2022, 13.17
Deli članek:

Danes se pričenja 75. filmski festival v Cannesu, kjer bo prisotni tudi slovenski filmski ustvarjalci.

SFC
Fantasy

Nocoj bo slavnostna otvoritev filmskega festivala v Cannesu, ki bo potekal vse do 28. maja, na njem pa se bodo predstavili tudi slovenski filmi in filmski ustvarjalci.

V program Residence, ki je del programa Cinéfondation, je bila med šestimi mladimi, perspektivnimi režiserji s svojim prvencem v nastajanju izbrana tudi slovenska režiserka Katarina Rešek – Kukla. Celovečerni igrani film Fantasy izhaja iz nagrajenega kratkega filma Sestre, s katerim je zmagala na festivalu v Clermont Ferrandu, najpomembnejšem festivalu kratkega filma. V Fantasy kot protagonistke nastopajo tri dekleta v zgodnjih dvajsetih, ki šele začenjajo spolno živeti, njihov fantovski življenjski slog pa jih pogosto spravlja v konflikte s fanti, ki jih dojemajo kot grožnjo. Pozornost deklet pritegne mlada transspolna ženska po imenu Fantasy. Avtorica v filmu relevantno tematizira različne spolne identitete, na katere se običajno patriarhalno okolje odziva z odporom, kar nemalokrat vzpostavi konflikt tudi v družinskem okolju.

Na filmski tržnici pa bo Slovenski filmski center predstavil še tri slovenske celovečerne filme: prvenec režiserke Sare Kern Moja Vesna, prvi slovenski božični film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića in režijski prvenec Rahele Jagrič Pirc Vesolje med nami.

Željko Stevanić
Prvi slovenski božični film Kapa