SLOVENSKI FILM

Nagrada občinstva za film Izginjanje režiserke Andrine Mračnikar

M. V.
11. 4. 2022, 16.15
Posodobljeno: 11. 4. 2022, 16.26
Deli članek:

Avstrijsko-slovenska koprodukcija je na festivalu avstrijskega dokumentarnega filma Diagonale prejel nagrado občinstva v višini 3.000 evrov.

Soleil Film_Vertigo
Izginjanje

V tekmovalni program festivala avstrijskega dokumentarnega filma Diagonale se je med 35 filmi uvrstil tudi dokumentarni film Izginjanje scenaristke in režiserke Andrine Mračnikar ter prejel nagrado občinstva v višini 3.000 evrov, ki jo podeljuje avstrijski časnik Kleine Zeitung.

Dokumentarec Izginjanje/ Verschwinden je po Andri 1924-1944 (2003) ter Korošec govori nemško/Der Kärtner spricht Deutsch (2007) tretji del trilogije o zgodovini in prihodnosti slovenske narodne skupine na avstrijskem Koroškem. Tam je pred letom 1910 približno 90 odstotkov vseh prebivalk in prebivalcev govorilo slovensko, danes je ta odstotni delež upadel v povprečju na enomestno število. Danes jih je denimo v kraju Hodiše le še pet odstotkov. Ta upad je posledica več kot stoletne diskriminacije, ki jo je napajal nacionalizem, ki je segal od zagrizenega do radikalnega, in nevednost nemško govoreče družbe in politike.

Andrina Mračnikar v svojem esejističnem dokumentarnem filmu na osebni način pokaže, da je politična nujnost pereča. Kaj se zgodi, ko ti v vsakdanjem življenju vzamejo materni jezik? Kaj mora politika storiti, da bi preprečila izumiranje jezika, katerega zaščita je ustavno zajamčena? V 90 minut dolgem dokumentarnem filmu se režiserka ukvarja z izginjanjem slovenskega jezika v vsakdanu na avstrijskem Koroškem. Film je poziv proti resignaciji in za pogumno politično akcijo, so med drugim zapisali v festivalskem katalogu. 

V osebnih pogovorih z družinskimi člani režiserka odpira podobo preganjanja, deportacije, nasilja, zahrbtne sovražnosti in birokratskih ovir. Vse te travmatične izkušnje so marsikaterega koroškega Slovenca privedle, da se je odpovedal lastnemu jeziku. Slovenščina, ki je bila poznana v družini, je izven doma vse bolj postajala balast. A materni jezik je veliko stvari hkrati: identiteta, spomin, kolektivna in individualna zgodovina, še piše v festivalskem katalogu.