»Umetnost krašenja kruha«

Anita Šumer z novo knjižno poslastico

nn
29. 11. 2021, 20.50
Posodobljeno: 29. 11. 2021, 20.54
Deli članek:

Mojstrica drožopeke in avtorica dveh knjižnih uspešnic, Anita Šumer, je izdala svojo tretjo knjigo z naslovom Umetnost krašenja kruha.

Jon Razinger
Mojstrica drožopeke, Anita Šumer, je izdala svojo tretjo knjigo z naslovom Umetnost krašenja kruha.

Na knjižne police tako prihaja prava poslastica za vse ljubitelje kruha, pa naj gre za dobrote, ki jih pripravimo z drožmi ali pa s kvasom. Po uspehu prvih dveh knjig, ki sta prevedeni v pet svetovnih jezikov in sta poskrbeli za pravo drožomanijo tako v Sloveniji kot onkraj naših meja, tudi tretja avtoričina knjiga v ospredje postavlja kruh, peko kruha pa povzdigne na povsem novo raven. Kot pravi Anita Šumer: »Če sta prvi dve knjigi dali vsebino, tretja knjiga daje obliko.«

Ko ljubezen do peke kruha postane življenjsko poslanstvo

Za Anito Šumer je drožomanija življenjsko poslanstvo. Njena velika želja je, da bi vsaki slovenski kuhinji pokazala, da imamo vsi možnost jesti boljši kruh. »Ljubezen do peke kruha in ljubezen do sočloveka sta me pripeljali do tega čudovitega poslanstva. Želim si, da bi vsi dobili priložnosti jesti bolj kakovosten, bolj zdrav, bolj prebavljiv kruh … Hrustljav z zunanje strani in mehak navznoter,« dodaja Šumerjeva, ki želi s svojo tretjo knjigo Umetnost krašenja kruha peki kruha dodati estetsko in umetniško dimenzijo ter ljubiteljem kruha pokazati, da kruh ni le okusen in zdrav, ampak je tudi lepega videza in tako lahko postane čudovito darilo najdražjim. V knjigi bodo namreč veliko koristnih nasvetov in trikov našli tako tisti, ki pečejo kruh z industrijskim kvasom, kot tisti, ki pečejo z drožmi, pa tudi popolni začetniki.

Nik Jarh
Tehnika posipanja kruha.

Val drožomanije se nadaljuje

Prvi dve avtoričini knjigi Drožomanija in Slana in sladka drožomanija sta zaslužni za drožomanijo, ki odmeva po vsem svetu. Skupno število prodanih knjig po svetu znaša več kot 35.000 izvodov, obe knjižni uspešnici pa sta prejeli tudi laskavi naziv najboljše knjige o kruhu na svetu po izboru Gourmand International World Cookbook Awards. Anita Šumer priznava, da je tretja knjiga, Umetnost krašenja kruha, v njeni glavi nastajala že zelo dolgo, preden je vse ideje prenesla tudi na papir in ustvarila edinstveno »pripoved« o umetnosti krašenja kruha, ki ne bo navdušila le ljubiteljev kruha, ampak tudi vse umetniške duše. Posebna vrednost knjige je v praktičnem razvijanju umetniške žilice, zato so tehnike krašenja in zavijanja kruha opremljene s QR-kodo. QR-koda omogoča dostop do videoposnetka s prikazom postopka, potrebna je le še prijava prek elektronske pošte.

Umetnost krašenja kruha skozi različne tehnike in čudovite fotografije

V knjigi Umetnost krašenja kruha avtorica predstavlja pet tehnik krašenja kruha, ki so razvrščene po težavnosti in povzemajo šabloniranje, slikanje na testo, uporabo različnih posipov, zarezovanje in lepotičenje. Pri vsaki tehniki je zapisano tudi, kateri pripomočki so potrebni in za katero vrsto testa je določena tehnika najprimernejša, obenem pa je dodano tudi poglavje z navodili, kako tehnike kombinirati. Anita Šumer je namreč v skoraj desetletni praksi krašenja kruha usvojila ogromno trikov za posamezno tehniko, ki jih zdaj deli tudi z bralci. Pika na i je predstavitev tehnik zavijanja kruha, saj avtorica verjame, da vsi ljubiteljski peki, tako pravi drožomani kot tisti, ki radi pečejo s kvasom, z veseljem podarijo svojo umetnino. Oblikovna zasnova knjige je stvaritev umetniške direktorice Petje Montanez, opremljena pa je tudi z več kot 220 čudovitimi fotografijami, ki so nastale izpod rok fotografa Nika Jarha in stilistke Barbare Remec.

Nik Jarh
Tehnika zarezovanja kruha.

Lepo darilo in pomembna dobrodelna nota

Anita Šumer poudarja, da želi s svojo novo knjigo med ljubitelje pekovskega ustvarjanja ponesti svojo ljubezen in zaupanje, da bodo odslej slovenski kruhki še lepši in bodo še bolj opozarjali na svojo pomembno vlogo v naši prehrani. Prepričana je, da je kruh najlepše darilo, ki ga lahko podarimo, sploh, če ga še lepo okrasimo in zavijemo. Avtorica obenem verjame, da je tudi knjiga o umetnosti krašenja kruha odlična izbira za obdarovanje, zato bo na svoji spletni strani vse do 7. 12. ponujala možnost prednaročil. Podobno kot obe njeni prejšnji knjigi pa ima tudi njena tretja knjiga pomembno dobrodelno noto. Del od vsake prodane knjige bo namreč namenjen neprofitni organizaciji Lunina vila, ki nudi psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč otrokom in mladostnikom.