SLOVENSKI FILM

V Valencii svetovna premiera celovečerca Prasica ...

M. V.
14. 10. 2021, 11.14
Posodobljeno: 14. 10. 2021, 11.19
Deli članek:

Režijski prvenec Tijane Zinajić bo luč sveta ugledal na festivalu v Španiji.

Saša Huzjak
Prasica, slabšalni izraz za žensko (Jure Henigman in Liza Marijina)

Med 15. do 24. Oktobrom bo potekal filmski festival v španski Valencii, kjer bo v sklopu sekcije Informativa svetovno premiero doživel slovenski celovečerec Prasica, slabšalni izraz za žensko. Gre za prvenec režiserke Tijane Zinajić, scenarij je napisala Iza Strehar, film pa se bo na festivalu potegoval za nagrado občinstva.

Prasica je alter komedija v jeziku z ulice o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. »Glavni lik filma je ženska. Neprilagojena ženska, ki hrepeni po vsem, po čemer hrepeni tudi prilagojena ženska, le da se s tem spopada na drugačen način. Kot režiserko me zanima ta neprilagojenost in kaj se zgodi, ko neprilagojena ženska ob prelomnici, tik pred 27. rojstnim dnem, izgubi menstruacijo. Kako se neprilagojeno spopade s tem,« o svojem filmu pravi režiserka.

V filmu osrednje vloge igrajo Liza Marijina, Jure Henigman, Anuša Kodelja in Tosja Flaker Berce. Igrajo še: Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi.