Edward Clug

»Presrečen sem, da lahko živim in delam v Sloveniji«

Nejc Simšič
22. 9. 2021, 05.22
Deli članek:

Le kdo ne pozna slovitega in večkrat nagrajenega baletnika in koreografa Edwarda Cluga, ki v mariborski operni hiši kraljuje že nekaj desetletij. Pred dnevi so se baletniku ob njegovi 30. obletnici umetniškega ustvarjanja poklonili na prav poseben način.

Mediaspeed
Edward Clug je za svoje umetniške dosežke prejel več državnih in mednarodnih nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 2005, leta 2008 pa Glazerjevo listino.

Umetniški direktor Baleta SNG Maribor Edward Clug je svojo poklicno pot kot plesalec začel pred 30 leti in se razvil v enega najbolj iskanih svetovnih koreografov.

Z velikim glasbeno-plesni projektom Carmina Burana v izvedbi baleta, opernih solistov in zbora ter simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča so slovesno zaznamovali 30. obletnico Clugovega umetniškega delovanja. »Orfova znamenita kantata Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga ne bi bila odlična brez super ekipe, zato sem izjemno ponosen na Edwarda in ostale ter mu ob posebnem jubileju čestitam iz srca,« je povedal direktor SNG Maribor Danilo Rošker, ki je skupaj s Clugom v svoji karieri zaupal kulturi, saj sta že vrsto let več kot uspešen kulturni tandem.

Mediaspeed
S svojo ekipo nastopajočih in ustvarjalcev predstave je Edward slavil 30. obletnico delovanja.

DRUŽINSKO ŽIVLJENJE

Edward je že kot najstnik prišel v Slovenijo, kjer je hitro našel zaveznika v pokojnem režiserju Tomažu Pandurju, s katerim sta na odre postavljala prave avantgardne mojstrovine. Clug je poročen s Pio, ki je slovenska balerina in s katero ima dva otroka, sina Izaka in hčerko Sofijo, ki je tudi stopila v baletne čevlje. Clug pravi, da je zaljubljen v Maribor in da je vesel, da ga je pot pred toliko leti prinesla v našo deželo, ki ji z veseljem pravi dom.

ŽE ODLETEL V RUSIJO

Edward Clug je s Povodnim možem na Bledu ganil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen ter z mešanjem skupine Radiohead in baleta šokiral konservativno občinstvo. Pretekli vikend pa je spakiral kovčke, saj je včeraj že poletel na misijo v Moskvo, kjer bo v ikoničnem Bolšoj teatru prvič predstavil svojo vizijo Bulgakova ter njegove klasike Mojster in Margareta.