Serija po romanu

Drago Jančar namero ministrstva za kulturo zatrl v kali

R.T.
6. 9. 2021, 20.40
Posodobljeno: 6. 9. 2021, 20.41
Deli članek:

Serije po romanu To noč sem jo videl zaenkrat ne bo.

Bobo
Drago Jančar

Pred dnevi je bil objavljen »javni projektni razpis za sofinanciranje AV miniserije na podlagi literarne predloge slovenskega pisatelja Draga Jančarja z naslovom To noč sem jo videl«. Delo poroča, da bi serija stala dva milijona evrov.

Številni so se ob razpis obregnili, saj se je nanj lahko prijavila le ena oseba, in sicer lastnik pravic za ekranizacijo.

Danes pa je ministrstvo za kulturo sporočilo, da na Jančarjevo željo umika javni razpis, objavljen 3. septembra. Na ministrstvu »Jančarjevo odločitev spoštujemo in hkrati obžalujemo«.

Kot so pojasnili, je razpis nastal »na osnovi dejstva, da bo Slovenija leta 2023 častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, kjer bo osrednji gost pisatelj Drago Jančar, avtor enega največkrat prevedenih ter doma in v tujini nagrajenih romanov. Z AV mini serijo bi na ta način v okviru najpomembnejšega knjižnega sejma na svetu dodatno obogatili in promovirali slovensko ustvarjalnost na področju kulture. Ministrstvo za kulturo je z načrtovanim projektom želelo, da bi takšna mini serija igrala pomembno vlogo pri še boljšem poznavanju tega imenitnega slovenskega književnika v svetu, hkrati pa tudi pri uveljavitvi sodobne slovenske avdiovizualne produkcije«.

Drago Jančar je za Delo dejal, da je bil sicer vesel, da so se na ministrstvu za kulturo odločili za njegov roman, a da čas za tak razpis in razpravo o filmski seriji ni dober, saj da bo v Mariboru v kratkem premiera odrske adaptacije romana, ki bo pokazala, kako bo sprejeta ta občutljiva tematika.

Matevž Luzar, predsednik Društva slovenskih režiserjev pa je za Delo povedal, da razpis za točno določeno delo ni uveljavljena praksa, problematičen pa je, »ker preferira le enega« producenta, in sicer »nosilca adaptacije«.