Koncert

FOTO: Operna kraljica spet navdušila Slovenijo

N.S.
10. 8. 2021, 21.30
Posodobljeno: 10. 8. 2021, 21.54
Deli članek:

Namesto na Kongresnem trgu je bil težko pričakovani koncert sopranistke Anne Netrebko in tenorista Yusifa Eyvazova v Gallusovi dvorani. Stoječe ovacije so na koncu sledile po pričakovanjih ...

Mediaspeed
Sopranistka Anna Netrebko in tenorist Yusif Eyvazov sta dobila stoječe ovacije.

Ruska sopranistka Anna Netrebko kraljuje na opernih in koncertnih odrih po vsem svetu, vse odkar jo je odkril dirigent Valerij Gergijev. Njena vokalna zrelost ji omogoča umetniško neprekosljive interpretacije Verdijevih in Wagnerjevih junakinj ter vodilnih vlog v delih pozne romantike.

Mediaspeed
Sopranistka Anna Netrebko in tenorist Yusif Eyvazov

Skupaj z odrskim partnerjem, azerbajdžanskim tenoristom Yusifom Eyvazovom, ki je eden najbolj iskanih tenoristov svoje generacije, sta postala zvezdniški operni par par excellence. Karizmatični pevec je reden gost vseh najuglednejših opernih hiš in festivalov po svetu, kot so Kraljeva operna hiša v Londonu, Državna bavarska opera v Münchnu, Dunajska državna opera, La Scala v Milanu, Državna operna hiša v Parizu in Metropolitanska opera v New Yorku. Koncert je bil tokrat italijansko obarvan z najbolj znanimi sopranskimi in tenorskimi arijami ter dueti iz izbranih oper. Ko je Giuseppe Verdi začel ustvarjati opere, sta bili javnost in stroka trdno prepričani, da učinkovitosti Rossinijevih oper ne more preseči. Verdi je z novimi pristopi v dramatizaciji in inventivno melodičnostjo v glasbeni ekspresiji kmalu dokazal, da se motijo. Postal je najpomembnejši operni ustvarjalec v Italiji in širše v Evropi. Po Verdiju je prišel čas za Giacoma Puccinija, ki je predhodniku sledil po vplivu in ugledu. Ustvarjal je v slogu verizma, ki je glasbeni odgovor na takrat razširjeni literarni realizem. Isti slog sta v svojih operah uporabljala Leoncavallo in Giordano. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija je dirigiral Michelangelo Mazza, ki z znanima pevcema tesno sodeluje že več let.