BORŠTNIKOV PRSTAN

Igralska legenda bo po prstan priletela iz Danske

Nejc Simšič
10. 6. 2021, 21.00
Posodobljeno: 10. 6. 2021, 21.44
Deli članek:

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo je igralka Jette Ostan Vejrup, so sporočili organizatorji 56. Festivala Borštnikovo srečanje. Osrednjo nagrado za igralsko ustvarjalnost v slovenskem prostoru bo prejela na sklepni slovesnosti konec meseca v Mariboru.

Marko Vavpotič za M24
Igralska legenda Jette Ostan Vejrup.

Letošnja prejemnica najvišje slovenske gledališke nagrade, Borštnikovega prstana, je vrhunska dramska igralka Jette Ostan Vejrup, ki prihaja iz Danske, kjer se je tudi šolala.

Gledališko akademijo je opravila v Aarhusu, nato pa se je izpopolnjevala na znameniti gledališki šoli Jacques Lecoq v Parizu, kjer je spoznala svojega bodočega moža Borisa Ostana. Pozneje je delala v tujini, v 90. letih je začela delovati tudi v slovenskem gledališkem prostoru, lani pa se je vrnila na Dansko. »Igralka je ob prihodu v Slovenijo sprva delovala kot svobodnjakinja, ki je bila prisotna v institucionalnem in neinstitucionalnem delu slovenskega gledališča, z zaposlitvijo v MGL pa je nastopila zrela faza njene igralske kariere, ko je začela ustvarjati skoraj samo v sklopu omenjene hiše. V tem času je bila prejemnica štirih Borštnikovih in številnih drugih nagrad na področju dramske igre, za svoje delo je prejemala tudi najvišje ocene slovenske gledališke stroke in je zelo cenjena ustvarjalka v tem prostoru,« je povedal umetniški direktor festivala Aleš Novak in dodal, da ji je strokovna žirija prstan podelila soglasno.

Marko Vavpotič / M24.si
Jette Ostan Vejrup z možem Borisom Ostanom.