Toni Gašperič

Slovo belokranjske legende

G.G./STA
1. 6. 2021, 12.55
Posodobljeno: 1. 6. 2021, 12.59
Deli članek:

V novomeški bolnišnici je za posledicami dolgotrajne bolezni danes umrl 76-letni belokranjski humorist, publicist in kulturnik Toni Gašperič, so sporočili svojci.

Dolenjski list
Toni ob zadnjem, 76. rojstnem dnevu 5. maja letos; s sinom in ženo.

Metličan Toni Gašperič je bil človek številnih darov, satirično nastrojene misli in širokega nasmeha, dolgoletni sopotnik slovenskega javnega radia in pogost gost številnih medijev.

Gašperič, pisec več tisoč humoresk, satiričnih nizov, kot so Ljudje z zaščitenimi hrbti, Vsi smo na ražnju, Kdo je lahko komunist, Humoreske in Moja teta Mara, avtobiografskih spominov na otroštvo in odraščanje Povej jim in drugih knjižnih del in zbirk, se je 5. maja 1945 kot tretji otrok Stanke in Janeza Gašperiča rodil v Metliki.

Bil je pogost gost nacionalne televizije in sodelavec številnih vseslovenskih ter pomembnejših regionalnih tiskanih, kasneje tudi lokalnih elektronskih medijev. V obdobju največje priljubljenosti in dejavnosti ga je bilo najti tako rekoč povsod. Bil je pedagog in osnovnošolski ravnatelj. Uveljavljen je bil tudi kot pisec popevk in narodnozabavnih pesmi. Ustvarjalno prisoten je bil pol stoletja in postal nekakšen zaščitni znak Bele krajine. Nenehno je pisal in javno nastopal, zadnja leta pa ga je premagala bolezen.

Še maja so v Dolenjskem listu poročali: "Belokranjska legenda Toni Gašperič je pred dnevi praznoval 76. rojstni dan. Zdravje mu je zadnje leto precej opešalo, a kot pravi njegova Jana, kot »pacient« ni prav nič zahteven. Tudi pošali se kdaj pa kdaj na svoj račun. Že nekaj časa živita v Gribljah, njun sin Dani z družino pa je ostal v Metliki, vendar starše pogosto obišče in postori kaj okrog hiše. Toni se je na družinskem rojstnodnevnem praznovanju najbolj razveselil svojih treh vnukinj Lee, Tee in Nee, z voščili pa so se ga spomnili tudi številni prijatelji od vsepovsod."

pr
Tone Gašperič.

Osnovno šolo je obiskoval v Metliki, srednjo šolo pa v Novem mestu, kjer je tudi maturiral. V Ljubljani je končal Pedagoško akademijo. Prvo službo je dobil v metliški osnovni šoli. Pet let je poučeval višje razrede osemletke. Nato se je zaposlil v tovarni Beti, kjer je delal kot referent za reklamo in propagando. Dolga leta je bil urednik Vezila - glasila tekstilne tovarne Beti Metlika. V šolskem letu 1979-1980 je postal ravnatelj na tamkajšnji tekstilni srednji šoli.

Bil je tudi ravnatelj osnovne šole v Podzemlju. Leta 2000 se je upokojil. Sam je pravil, da se je drugič rodil, ko so mu leta 2001 presadili ledvico. Pred tem je poldrugo leto hodil na dializo, zaradi te izkušnje pa je postal pobudnik vzpostavitve dializnega centra v Beli krajini.

Toni Gašperič je bil tudi Ježkov nagrajenec in prejemnik številnih drugih nagrad. Zadnja leta je predvsem v družinskem krogu in ob obiskih številnih prijateljev preživel v idiličnih Gribljah ob Kolpi.