Kultura

Prvenec režiserke Urške Djukić na delavnici Torino Film Lab

M. V.
20. 5. 2021, 10.32
Posodobljeno: 20. 5. 2021, 10.38
Deli članek:

Hibridni film Little Trouble Girls med desetimi projekti na eni od najbolj profiliranih mednarodnih platform za mlade filmske avtorje.

Urška Djukić in Lev Predan Kowarski
Prizor iz filma Little Trouble Girls

V začetku junija bo potekala prva od treh delavnic Feature Lab, kjer bo v izbrani skupini desetih projektov iz vsega sveta svoj film Little Trouble Girls razvijala tudi slovenska režiserka Urška Djukić. Razvojni laboratorij organizira ena od najbolj profiliranih mednarodnih platform za mlade filmske avtorje Torino Film Lab, ki deluje tudi kot promocijska in distribucijska podpora za delujoče ustvarjalce na področju avtorskega filma.

Zgodba Little Trouble Girls se vrti okoli odnosa med najstnicami, ki se v začetku novega tisočletja kot novinke znajdejo v dekliškem zboru katoliške gimnazije. Ekipa načrtuje hibridni film – kombinacijo igrane in dokumentarne forme, ki raziskuje vprašanja telesnosti, intimnosti in občutljivosti, ter povezave med potrebo po raziskovanju spolne identitete, družbenimi konvencijami, predsodki in pravili.

Urška Djukić je bila v lanskem letu rezidentka mednarodne rezidence za mlade avtorje Cinéfondation v Parizu, ki ga organizira filmski festival v Cannesu. Visoko mednarodno relevantnost projekta so prepoznali tudi na festivalu v Montpellieru, kjer je ekipa za projekt prejela eno od treh nagrad za najboljši projekt v razvoju, in sicer bivanje avtorske ekipe v rezidenci Moulin d’Andé v Normandiji, kjer deluje francoski nacionalni Center za filmsko pisanje - CECI. Produkciji filma se je nedavno pridružila tudi francoska produkcijska hiša Sister Productions, projekt pa je v mednarodnem okolju, zlasti v Franciji, že vzbudil zanimanje tudi med distributerji.

Prav v teh tednih Djukićeva tudi zaključuje produkcijo kratkega dokumentarno-animiranega filma, slovensko-francosko koprodukcijo z naslovom Babičino seksualno življenje.