V soboto je preminil v Nemčiji rojeni Helmut Jahn, priznani arhitekt, ki je zasnoval vrsto ikoničnih zgradb od Dohe do Šanghaja, od Chicaga do Bangkoka.

Prevozil znak stop

81-letnik je v soboto popoldne kolesaril skozi naselje Campton Hills v ameriški zvezni državi Illinois, ko sta vanj trčila dva avtomobila, ki sta vozila v nasprotno smer. Tuji mediji poročajo, da je Jahn zapeljal v križišče, čeprav je pred njim stal znak stop. Arhitekt, ki je bival v sosednjem St. Charlesu, je umrl na kraju nesreče.

Mednarodno priznan

Jahn je v Chicago iz Nemčije prišel leta 1966, da bi se učil od Ludwiga Miesa van der Roheja, ki velja za enega od začetnikov postmodernizma v arhitekturi.

Vladna stavba James R
Profimedia
Vladna stavba James R. Thompson Center v Chicagu

Med njegove večje projekte v Chicagu sodijo Citigroup Center, mednarodno letališče O'Hare, knjižnica Mansueto in vladna stavba James R. Thompson Center. »Njegov« je tudi filadelfijski nebotičnik Liberty Place.

Svoj pečat je pustil tudi v Nemčiji. V Berlinu je zasnoval Sonyjev center ter stavbo Neues Kr

Sonyjev center v Berlinu
Profimedia
Sonyjev center v Berlinu

anzler Eck; v Frankfurtu nebotičnik MesseTurm; v Rottweilu najvišji stolp za preizkušanje dvigal na svetu imenovan ThyssenKrupp Test Tower; in galerijo Kaufhof v Chemnitzu.

Neues Kranzler Eck
Profimedia
Neues Kranzler Eck v Frankfurtu

Njegove stvaritve je mogoče najti med drugim tudi v Bruslju, New Yorku, Varšavi, Las Vegasu, Bangkoku in Tokiu.

Kritiki so ga že začasa življenja označili za zvezdnika arhitekture.